Surowe i gotowane

Książka

Surowe i gotowane

  • Wydawnictwo: Aletheia
  • Rok wydania: 2010
  • ISBN: 9788361182467
  • Ilość stron: 382
  • Format: 11.4x02.1cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 54,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 54,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Surowe i gotowane - Levi-Strauss Claude

Etnolog i antropolog Claude Lévi-Strauss (1908-2009), jeden z najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich, znany jest przede wszystkim jako współtwórca strukturalizmu. W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak właśnie niniejszy tom, pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii "Mythologiques" (1964-1971). Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii) mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw "kuchni". Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez "kuchnię" badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie "analizę strukturalną", wydobywając inną logikę ludów "pierwotnych" i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej "innej logiki" tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.


Szczegóły: Surowe i gotowane - Levi-Strauss Claude

Tytuł: Surowe i gotowane
Autor: Levi-Strauss Claude
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788361182467
Tytuł oryginału: Le cru et le cuit. Mythologiques
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Falski Maciej
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 382
Format: 11.4x02.1cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.43 kg


Recenzje: Surowe i gotowane - Levi-Strauss Claude

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: