Llibre de Sent Soví Katalońska średniowieczna księga kucharska
Rafał Hryszko
Llibre de Sent Soví
Katalońska średniowieczna księga kucharska
Rafał Hryszko
- Wydawnictwo: Historia Iagielolonica
- Rok wydania: 2011
- ISBN: 9788362261253
- Ilość stron: 215
- Format: 14.5x20.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Llibre de Sent Soví - Rafał Hryszko
Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.
Szczegóły: Llibre de Sent Soví - Rafał Hryszko
Tytuł: Llibre de Sent Soví
Podtytuł: Katalońska średniowieczna księga kucharska
Autor: Rafał Hryszko
Wydawnictwo: Historia Iagielolonica
ISBN: 9788362261253
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 215
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.27 kg