Artykuły / inspiracje
Zdrowie na talerzu, czyli jak dobrze zacząć nowy rok?
Nowy rok przynosi ze sobą nowe postanowienia. Nowy rok czyli nowa ja. Właśnie co minęły święta Bożego Narodzenia i Sylwester, więc bardzo powszechne jest poczucie przeciążenia i złego samopoczucia po dużych porcjach, nie zawsze lekkostrawnego jedzenia. Cóż, zdarza się każdemu. Jednak wraz z rozpoczęciem nowego kalendarza, często pojawia się myśl, że dziś jest ten dzień, kiedy zaczynam o siebie dbać, schudnę i do wiosny będę ważyć x kilogramów mniej, zmieszczę się w sukienkę, w którą nie wchodzę już od 2 lat i wiele wiele innych motywacji. Zamiast w panice szukać diet pomagających zrzucić 10 kilogramów w 2 tygodnie albo bardzo drastycznych głodówek, lepiej sięgnąć po odpowiednią lekturę, która krok po kroku wyjaśni, w jaki sposób przeprowadzić detoks organizmu. Detoks i czasowa zmiana w sposobie odżywiania nie jest niczym złym, o ile jest robiona z głową. Tak samo post lecznicy nie jest niczym złym, jeśli poprzedza go odpowiednie przygotowanie oraz zakończenie. Poniżej przedstawiamy propozycję książek – poradników z propozycjami detoksów, które pomogą Wam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy – chociaż w detoksie nie to jest najważniejsze – ale przede wszystkim pomogą Wam poczuć się lepiej we własnym ciele, wyeliminować toksyny z organizmu oraz przywrócą chęć do działania, o którą w zimowej, ponurej porze roku bardzo trudno.
Bestsellerowa dieta warzywno – owocowa dr Ewy Dąbrowskiej
Jeśli weganizm wydaje się Wam nierealnym sposobem odżywiania, to przejście na dietę warzywno – owocową doktor Ewy Dąbrowskie może być dla Was na początku nie lada wyzwaniem. Można oczywiście w przypływie desperacji rzucić się na głęboką wodę i zacząć jeść same warzywa i owoce bez wcześniejszego przygotowania, jednak może odbić się to poważnie na Waszym zdrowiu. Dieta doktor Dąbrowskiej jest również określana mianem postu - ze względu na bardzo niska kalorycznosc diety – dostarcza około 800 kcal dziennie, więc ważne jest odpowiednie jego przeprowadzenie. W księgarniach na szczęście znajdziecie książki, które krok po kroku opiszą, w jaki sposób przejść na tą dietę, jakie przepisy stosować w trakcie trwania tego rodzaju detoksu oraz osobną książkę, która dotyczy wychodzenia z postu. Od 2017 roku publikacja wydawnictwa WAM wprowadzająca do diety bije rekordy popularności, a kolejne jej części – uzupełnienia uznawane są cały czas za bestsellery.
Celem diety warzywno – owocowej jest oczyszczenie organizmu z toksyn, a w perspektywie trwała zmiana nawyków żywieniowych. Dieta o niskiej kaloryczności ma bardzo pozytywny wpływ na spowolnienie starzenia się organizmu – przywraca zdrowie na poziomie genów, ponieważ tego rodzaju post może uruchomić samoleczące mechanizmy organizmu. Ze względu na bardzo małą ilość dostarczanej w posiłkach glukozy w trakcie trwania postu włącza się odżywianie wewnętrzne. Dzięki wyłączeniu działania ośrodku głodu w mózgu nie będziecie odczuwać głodu w czasie kuracji. Zjedzenie słodkich – niedozwolonych – owoców, co zwiększa kaloryczność diety, oznacza niestety przerwanie kuracji. Pierwsze dni postu leczniczego mogą być trudne ze względu na bóle głowy, biegunki, wysypki, gorączki czy powrót objawów choroby, na którą kiedyś się leczyliśmy - to symptomy tzw. kryzysów ozdrowieńczych, które są potrzebne w procesie odtruwania organizmu. Należy pamiętać, że dieta dr Dąbrowskiej nie jest dietą na całe życie, ale jest to czasowa kuracja
W najbliższym czasie ukaże się kolejna książka dotycząca diety doktor Dąbrowskiej. Tym razem w ręce Czytelników trafi planer, dzięki któremu przeprowadzenie oczyszczania organizmu będzie znacznie łatwiejsze. Cały program trwa 6 tygodni, w których mieszczą się 4 dni potrzebne na przygotowanie do postu, 10 dni diety, 2 tygodnie wychodzenia z diety oraz 2 tygodnie stabilizacji. W planerze nie zabraknie oczywiście praktycznych porad oraz przepisów.
Kasza jaglana - królowa detoksu
Kasza jaglana to bez wątpienia królowa wszystkich kasz. Jej zdrowotne właściwości przekonują o pozytywnym wpływie jej spożywania na zdrowie człowieka. Kasza jaglana nie tylko jest bezglutenowa, ale jest znana ze swoich właściwości odkwaszająco – detoksykacyjnych – jej regularne spożywanie wzmacnia proces usuwania z organizmu wszelkich toksyn. Jej właściwości zasadotwórcze mają bardzo korzystny wpływ dla organizmu – obecny sposób odżywiania dostarcza bowiem pokarmów kwasotwórczych, które są niekorzystne dla zdrowia. Kasza jaglana dostarcza również witaminy B, lecytyny, krzemu, wapnia, fosforu, potasu oraz jest największym źrółdem żelaza spośród innych kasz. Z tego powodu dosyć popularne są w ciągu ostatnich lat książki dotyczące jaglanego detoksu. Jeśli mieliście wyobrażenie, że detoks oznacza głodówkę, to zapewniamy, że na jaglanym detoksie nie będziecie chodzić głodni, a wciąż będziecie oczyszczać Wasz organizm z niepotrzebnych organizmowi toksyn.
Oprócz zakupu dużej ilości kaszy jaglanej, która dostępna jest w każdym sklepie oraz innych produktów znaczących w przepisach jaglanego detoksu (zdrowe tłuszcze, liczne przyprawy, rośliny strączkowe, produkty zbożowe), polecamy wyposażyć się w poradnik – przewodnik po jaglanym detoksie. We wstępie przeczytacie oczywiście o leczniczych, odtruwających właściwościach kaszy jaglanej, dowiecie się, w jaki sposób przygotować kaszę jaglaną, żeby była smaczna oraz jak wygląda program oczyszczania organizmu przy pomocy kaszy jaglanej. Obowiązkową pozycją jest oczywiście znana książka autorstwa Marka Zaremby – „Jaglany detoks” oraz „Jaglany detoks. Kolejny krok”. Na jaglanej diecie nie tylko schudniecie, ale pozbędziecie się toksyn, alergii pokarmowych, zmęczenia oraz infekcji.
Detoks w płynnej formie
Niech nie zmyli Was ten podtytuł. Nie zachęcamy wcale do postu na wodzie, ale polecamy sięgnąć po poradniki omawiające oczyszczające diety koktajlowe. Bardzo zdrowe dla organizmu są zielone koktajle przygotowane na bazie owoców oraz zielonych warzyw liściastych. Można powiedzieć, że jest to również swego rodzaju detoks warzywno – owocowy, jednak są też znaczne różnice między dietą warzywno – owocową dr Dąbrowskiej, która jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna w porównaniu do detoksu opartego na owocowo – warzywnych smoothie.
W książce „Zielona dieta koktajlowa” znajdziecie program oczyszczania organizmu przewidziany na 10 dni wraz z opisem potrzebnych składników, przepisów oraz liczne wskazówki, dzięki którym uzyskacie jak najwięcej korzyści z tej zielonej diety.
Dużą dawkę inspiracji fit koktajli dostarczą Wam publikacje Wydawnictwa Publicat - „Zielone koktajle odchudzające i dietetyczne. 365 przepisów” oraz „Zielone koktajle. Detoks. 365 przepisów”. Wśród przepisów na koktajle owocowo – warzywne możecie wybierać takie, które pomogą Wam schudnąć, poradzić sobie w walce z cellulitem, przyspieszyć metabolizm czy ograniczyć tycie. Miłym urozmaiceniem są również przepisy na tzw. smoothiebowl, czyli bogate w składniki śniadaniowe koktajle z dodatkami. Okazuje się również, że można dopasować dietę opartą na smoothie w zależności od tego, czy zależy nam detoksie dla zdrowia, dla urody czy dla umysłu. W przygotowaniu koktajli ważne są również dodatki przypraw, które dodadzą smaku oraz przyspieszą przemianę materii. W przepisach często spotkacie się więc z przyprawami takimi jak cynamon, chilli, kardamon, imbir oraz kurkuma. Koktajle we wszystkich możliwych kolorach zachęcają do wypróbowania – np. Apetyczna laska selerowa, pietruszkowy płaski brzuszek, kakaowa talia osy czy fioletowe sny.
Jeśli lubicie eksperymentować z niecodziennymi dodatkami i zależy Wam na prostych ale bardzo zdrowych przepisach, spodoba Wam się książka "Superkoktajle dla zdrowia i urody", w której autorka - z wykształcenia dietetyk kliniczny i psychodietetyk - dzieli się z Czytelnikami pomysłami na zdrowe koktajle. Do wyboru znajdziecie koktajle bazujące m.in. na superjagodach (porzeczka, aronia, żurawina), supernasionach (chia, pestki dyni i słonecznika, orzechach), superzbożach (kasze i płatki), superziółkach (mniszek lekarski, pokrzywa, szpinak, szczaw), superlistkach (natka pietruszki, jarmuż, bazylia, roszponka), super(ostrych) przyprawach (imbir, chilli, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, pieprz cayenn), superczerwonych owocach bogatych w antyoksydanyty (czerwone winogrona, burak, wiśnie, czerwona kapusta), superpomarańczowych warzywach i owocach bogatych w karotenoidy (dynia, pomidory, pomarańcze, nektarynki, morele, marchewki, czerwona papryka), superbiałych warzywach i owocach (bogatych we flawonoidy i allicyny (biały burak, kapusta pekińska, kiełki lucerny, cukinia, czosnek, kiszona kapusta) oraz superzielonych warzywach i owocach bogatych w kwas foliowy, magnez, potas oraz witaminę K (brukselka, chlorella, brokuły, seler naciowy, sałaty). Do wyboru - do koloru.
To smacznego!
Z kolei w książce „Koktajle” znajdziecie 10 tygodniowych kuracji nazwanych: detoks, odporność, przyspieszenie metabolizmu, piękna cera, bystry umysł, uspokojenie, witalność i regeneracja , zdrowy brzuch, letnie nawilżenie, zimowe rozgrzanie. Jeśli najbardziej zależy Wam na detoksie organizmu, przygotujcie się na picie koktajli bazujących na jarmużu, ogórkach, jabłkach, selerze naciowym, szpinaku i burakach. Proponowane koktajle składają się z dosłownie kilku składników i z pewnością nie będziecie mieć problemu z ich przygotowaniem.
Detoks – wybierz odpowiedni dla siebie
Książek dotyczących odtruwania organizmu, które możecie znaleźć na rynku wydawniczym, jest bardzo wiele. We wszystkich pozycjach przeczytacie o zdrowotnych właściwościach detoksu oraz propozycje jadłospisu. Jeśli nie przekonuje Was post lecznicy dr Ewy Dąbrowskiej, detoks jaglany czy detoks oparty na oczyszczających koktajlach, może zdecydujecie się na detoks alkaliczny („Alkaliczny detoks”) lub inne propozycje detoksu oparte na specjalnie dobranych produktach i zbilansowanej diecie (np. „Detoks. Jak oczyścić organizm”, „Detoksy”, „Detoks ciała i umysłu”).
Zadbaj o jelita i dobre zdrowie na dłużej
Jeśli w noworocznym postanowieniu zmian żywieniowych zależy Wam na czymś więcej niż tylko zrzucenie zbędnych kilogramów (albo wcale ich za dużo nie macie), ale ważne jest dla Was zdrowe odżywianie i dobre samopoczucie, warto sięgnąć po pozycje, które wcale nie koncentrują się na detoksie i odchudzaniu. Z pewnością w takich propozycjach muszą znaleźć się książki dotyczące jelit. Bardzo ostatnio popularny urt skoncentrowany na jelitach zapoczątkowały w Polsce szwedzkie autorki książki „Food Pharmacy”. To książka dla wszystkich zainteresowanych naukowymi podstawami kuchni przeciwzapalnej i zdrowiem jelita grubego. Jeśli przebrnęcie przez teoretyczną - ale napisaną z dużą dawką humoru - porcję wiedzy, polecamy sięgnąć po drugą pozycję i kontynuację Food Pharmacy, czyli „Food Pharmacy. Przepisy”.
Jeśli dość często doświadczacie problemów związanych z przewodem pokarmowym i zgadzacie się ze stwierdzeniem, że zdrowie zaczyna się w jelitach, warto sięgnąć po inne propozycje dotyczące zdrowia jelit, np. „Szczęśliwe jelita”, „Dieta mądrych jelit”, „Jelita wiedzą lepiej”. Te pozycje są doskonałym przewodnikiem po zdrowym odżywianiu i z pewnością pomogą Wam znaleźć źródło Waszych problemów nie tylko związanych z trawieniem, ale również z odpornością, poziomem energii i nastrojem.
Warte uwagi są książki autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło. W Wydawnictwie Zwierciadło znajdziecie kilka ich publikacji dotyczących odżywiania się zgodnie z zasadami kuchni ajurwedyjskiej. Autorzy przedstawiają holistyczne podejście do zdrowia – jedzenie wpływa nie tylko na fizyczny stan naszego organizmu. Odżywianie nie pozostaje bez znaczenia dla naszej psychiki, o czym możecie przeczytać w książce „Depresja. Jedzenie które leczy”. Z cyklu książek dotyczącej kuchni ajurwedyjskiej polecamy sięgnąć również po inne pozycje autorów - „Jedzenie które leczy”, „Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej”, „Przyprawy które leczą. Lecznicza moc natury”.