Potęga smaku Teoria sztuki
Berger Karol
Potęga smaku
Teoria sztuki
Berger Karol
- Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 9788374538497
- Ilość stron: 527
- Format: 14.0x22.0cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Potęga smaku - Berger Karol
Karol Berger proponuje w swoim dziele, sytuującym się na pograniczu rozprawy naukowej i eseju, autorską koncepcję teorii sztuki. Uderza w niej przede wszystkim odważne przekroczenie tradycyjnego pytania estetyki: czym jest sztuka, i przejście do pytania o zupełnie innym ciężarze gatunkowym, niemal prowokacyjnego: po co nam sztuka Co jest lub powinno być jej funkcją, by w ogóle miała dla nas znaczenie, byśmy chcieli się nią zajmować Ale to nie jedyna zmiana estetycznej perspektywy. Autor w swoich rozważaniach uprzywilejowuje - w miejsce malarstwa i literatury, zazwyczaj skupiających uwagę estetyków - muzykę. Czyni tak, ponieważ jego zdaniem "muzyka ukazuje najważniejsze problemy społecznej i historycznej sytuacji sztuki nowoczesnej w sposób szczególnie radykalny, ostry i wyraźny", "umożliwia najlepszy wgląd w sytuację sztuki nowoczesnej".
Szczegóły: Potęga smaku - Berger Karol
Tytuł: Potęga smaku
Podtytuł: Teoria sztuki
Autor: Berger Karol
Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
Seria: Biblioteka Mnemosyne
ISBN: 9788374538497
Tytuł oryginału: A Theory of Art.
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Tenczyńska Anna
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 527
Format: 14.0x22.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.764 kg