Dzika kuchnia z łąk i lasów
Monika Gajewska-Okonek
Dzika kuchnia z łąk i lasów
Monika Gajewska-Okonek
- Wydawnictwo: SBM
- Rok wydania: 2022
- ISBN: 978-83-8222-610-2
- Ilość stron: 192
- Format: 16.5 x 24.0 cm
- Oprawa: twarda
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Dzika kuchnia z łąk i lasów - Monika Gajewska-Okonek
W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją.
Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie.
Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne. Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.Producent:
Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
Sułkowskiego 2/2
01-602 Warszawa (Polska)
tel: 22 403 48 06
email: sbm@wydawnictwo-sbm.pl
Szczegóły: Dzika kuchnia z łąk i lasów - Monika Gajewska-Okonek
Tytuł: Dzika kuchnia z łąk i lasów
Autor: Monika Gajewska-Okonek
Wydawnictwo: SBM
Kod paskowy: 9788382226102
ISBN: 978-83-8222-610-2
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 192
Format: 16.5 x 24.0 cm
Oprawa: twarda