Wyznania francuskiego piekarza

,

Książka

Wyznania francuskiego piekarza

,

  • Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
  • Rok wydania: 2008
  • ISBN: 978-83-7469-822-1
  • Ilość stron: 104
  • Format: 12.5x17.4 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 19,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 19,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Wyznania francuskiego piekarza - Auzet Gerard, Mayle Peter

Książka pachnąca świeżym chlebem ? dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.









W piekarni ?Chez Auzet? w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.



Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.



Nie jest to zwykły sklep, a już z pewnością nie jest to miejsce na pospieszne zakupy, ot, żeby wejść i wyjść. Wówczas bowiem traci się połowę związanej z chodzeniem tam przyjemności. Przyjemności, której można zaznać, jeszcze zanim wejdzie się do środka. Zatrzymujesz się na progu. Zamykasz oczy i bierzesz długi, głęboki wdech (przez nos, ma się rozumieć) i wciągasz parfum de la maison. Świeży, ciepły, maślany aromat ciasta - jeden z najstarszych, najbardziej apetycznych i działających na wyobraźnię zapachów świata, pierwotny i niezmiennie poprawiający samopoczucie. (fragment książki)



Peter Mayle



Autor licznych książek o Prowansji, w której mieszka od końca lat 80., m.in. "Dobrego roku", "Jeszcze raz Prowansja", "Zawsze Prowansja".

www.petermayle.com



Gerard Auzet



Właściciel istniejącej od 1951 roku wielokrotnie nagradzanej rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Awinionu.


Szczegóły: Wyznania francuskiego piekarza - Auzet Gerard, Mayle Peter

Tytuł: Wyznania francuskiego piekarza
Autor: Auzet Gerard, Mayle Peter
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Kod paskowy: 9788374698221
ISBN: 978-83-7469-822-1
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 104
Format: 12.5x17.4 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Wyznania francuskiego piekarza - Auzet Gerard, Mayle Peter

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×