Kuchnia francuska 214 potraw
Vially Anais
Kuchnia francuska 214 potraw
Vially Anais
- Wydawnictwo: Ad Oculos
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 9788360222720
- Ilość stron: 126
- Format: 11.0x15.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kuchnia francuska 214 potraw - Vially Anais
Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.
Szczegóły: Kuchnia francuska 214 potraw - Vially Anais
Tytuł: Kuchnia francuska 214 potraw
Autor: Vially Anais
Wydawnictwo: Ad Oculos
ISBN: 9788360222720
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 126
Format: 11.0x15.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.09 kg