Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne
Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne
Barbara Jakimowicz-Klein
- Wydawnictwo: Astrum
- Rok wydania: 2022
- ISBN: 9788367250184
- Ilość stron: 32
- Oprawa: miękka
Niedostępna
Opis: Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską.
W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo Astrum
ul.Norwida 19/6
50-374 Wrocław (Polska)
tel: 733468895
email: l.tkaczyk@astrum.wroc.pl
Szczegóły: Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Tytuł: Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawnictwo: Astrum
ISBN: 9788367250184
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 32
Oprawa: miękka
Recenzje: Kuchnia wielkopolska. Potrawy tradycyjne - Barbara Jakimowicz-Klein
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Barbara Jakimowicz-Klein (15)
- Aromaterapia (Astrum) - Miękka
- Anioły (Astrum) - Miękka
- Kalendarium świąt kościelnych (Astrum) - Twarda
- Kim kobieta jest kochanie (Astrum) - Miękka
- Dieta odpornościowa (Astrum) - Miękka
- Alergia u dzieci i dorosłych (Astrum) - Miękka
- Kuchnia diabetyków (Astrum) - broszurowa
- Dieta dla mózgu (Astrum) - Miękka
- Dieta antyreumatyczna (Astrum) - Miękka
- Dieta odpornościowa (Astrum) -
- Kuchnia kresowa (Astrum) - Twarda
- Kuchnia kresowa (Astrum) - Twarda
- Kuchnia grecka TW (Astrum) -
- Kuchnia wielkopolska. (Astrum) - Twarda
- Kuchnia grecka. (Astrum) - Miękka