Mikrobiologia techniczna Tom 2 Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

Książka

Mikrobiologia techniczna Tom 2
Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Rok wydania: 2009
  • ISBN: 9788301155230
  • Ilość stron: 560
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 59,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 59,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Mikrobiologia techniczna Tom 2

Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.

Tom 2 składa się z 4 części.
W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.
Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.


Szczegóły: Mikrobiologia techniczna Tom 2

Tytuł: Mikrobiologia techniczna Tom 2
Podtytuł: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Kod paskowy: 978830115523002
ISBN: 9788301155230
Języki: polski
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 560
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.81 kg
Redakcja: Libudzisz Zdzisława, Kowal Krystyna, Żakowska Zofia


Recenzje: Mikrobiologia techniczna Tom 2

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×