Kuchnia wielkopolska.
Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia wielkopolska.
Barbara Jakimowicz-Klein
- Wydawnictwo: Astrum
- Rok wydania: 2024
- EAN: 9788367250214
- Ilość stron: 360
- Format: 14.5x20.5cm
- Oprawa: Twarda
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Kuchnia wielkopolska. - Barbara Jakimowicz-Klein
Czy lubicie potrawy o wyjątkowej prostocie i niezapomnianym smaku? Jeśli tak, to dobrze trafiliście. Trzymacie w ręce książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klien, która w niezwykle prosty i przystępny sposób przybliża nam jedną z ciekawszych kuchni w Polsce, kuchnię wielkopolską. W książce znalazły się przepisy zarówno na potrawy codzienne, jak i te przygotowane z okazji świąt i ważnych uroczystości. Są to przede wszystkim przepisy na potrawy charakterystyczne dla tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Niektóre, szczególnie interesujące receptury, pochodzą bezpośrednio ze starych ksiąg kucharskich, z zachowaniem oryginalnej pisowni i gwarowych określeń, zachęcając tym Państwa do kontynuowania tradycji kuchni wielkopolskiej. Autorka przedstawia rys historyczny tradycji kulinarnych obszaru Wielkopolski, w tym wielkie zamiłowanie Wielkopolan do sosów, które nazywano gąszczami: żółty zaprawiony szafranem, szary z cebuli, czarny z powideł czy z soku wiśniowego lub z żurawin, i wreszcie ulubiony sos chrzanowy. Poznaniacy nie stronili też od bigosu, kapusty kiszonej ze słoniną, kaszy jaglanej, klusek. Specjalnością kuchni ziemiańskiej były pasztety. Potrawą zjawiającą się często na stole, specjalnie wysoko cenioną przez Wielkopolan, były ryby. Znano też ostrygi, kawior, jadano potrawy z raków i ślimaków. Spożywano także dużo grzybów, a wśród warzyw ceniono wysoko szparagi i sałaty. Na deser podawano różnego rodzaju wypieki, jak na przykład baby muślinowe czy szafranowe, a toasty wznoszono winem, piwem lub miodem. Aż ślinka cieknie! Zatem zapraszamy do lektury, a potem do kuchni.
Szczegóły: Kuchnia wielkopolska. - Barbara Jakimowicz-Klein
Tytuł: Kuchnia wielkopolska.
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawnictwo: Astrum
Kod paskowy: 9788367250214
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 360
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.3 kg
Redakcja: Zespół Redakcji Wyd.Astrum
Recenzje: Kuchnia wielkopolska. - Barbara Jakimowicz-Klein
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Barbara Jakimowicz-Klein (20)
- Egzorcyzmy (Astrum) - Miękka
- Aromaterapia (Astrum) - Miękka
- Dieta witalna (Astrum) - Miękka
- Kalendarium świąt kościelnych (Astrum) - Twarda
- Zachować młodość (Astrum) - Miękka
- Horoskop chiński na całe życie. Kogut (Astrum) - oprawa broszurowa
- Diety odbudowujące dla skóry, paznokci, włosów (Astrum) - Miękka
- Dieta witalna (Astrum) - Miękka
- Dieta odpornościowa (Astrum) - Miękka
- Alergia u dzieci i dorosłych (Astrum) - Miękka
- Horoskop chiński na całe życie. Koń (Astrum) - oprawa broszurowa
- Horoskop chiński na całe życie. Wąż (Astrum) - oprawa broszurowa
- Dla twoich zdrowych oczu (Astrum) - Miękka
- Potrawy z jajek (Astrum) - Miękka
- Dieta antyreumatyczna (Astrum) - Miękka
- Dieta antymiażdżycowa (Astrum) -
- Klasyczna kuchnia grecka (Astrum) -
- Dieta odpornościowa (Astrum) -
- Kuchnia klasyczna. Potrawy z ziemniaków A4 TW (ASTRUM) -
- Kuchnia klasyczna. Potrawy z ziemniaków A4 BR (ASTRUM) -