Dieta bezglutenowa Porady i przepisy dla osób z celiakią
Hagman Bette
Dieta bezglutenowa
Porady i przepisy dla osób z celiakią
Hagman Bette
- Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 978-83-258-0036-9
- Ilość stron: 368
- Format: 13.5x21.5 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Dieta bezglutenowa - Hagman Bette
"Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję ? mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych."
Szczegóły: Dieta bezglutenowa - Hagman Bette
Tytuł: Dieta bezglutenowa
Podtytuł: Porady i przepisy dla osób z celiakią
Autor: Hagman Bette
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Kod paskowy: 9788325800369
ISBN: 978-83-258-0036-9
Tytuł oryginału: Living Well Withouth Wheat The Gluten-Free Gourmet
Język oryginału: ANGIELSKI
Tłumacz: Łuczak-Kadłubowska Agnieszka; Kadłubowski Marcin
Języki: POLSKI
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 368
Format: 13.5x21.5 cm
Oprawa: Twarda