Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Katherine Tamiko Arguile
Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Katherine Tamiko Arguile
- Wydawnictwo: Znak Koncept
- Rok wydania: 2023
- ISBN: 9788324086856
- Ilość stron: 416
- Format: 16.5 x 23.5 cm
- Oprawa: twarda
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem
Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.
Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.
Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!
Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!
Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.
Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
Katherine Tamiko Arguile - pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.Kraj produkcji: Polska
Producent:
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 37
30-105 Kraków (Polska)
tel: 12 61 99 500
email: sekretariat@znak.com.pl
Szczegóły: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile
Tytuł: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Autor: Katherine Tamiko Arguile
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324086856
Tłumacz: Wierzbowska Lucyna
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 416
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: twarda