Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

Książka

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 9788324086856
  • Ilość stron: 416
  • Format: 16.5 x 23.5 cm
  • Oprawa: twarda
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 69,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 69,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem



Tytułowe meshi to gotowany ryż - najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy.



Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości.



Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある - wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce!



Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi!



Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy - między innymi na tonjiru albo nasu dengaku - i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu.



Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.



Katherine Tamiko Arguile
- pisarka oraz dziennikarka kulturalna o japońsko-brytyjskich korzeniach, urodzona i wychowana w Tokio. Mówi o sobie, że jest Edokko, choć już od lat mieszka w Australii. Popularyzacja kuchni swoich przodków jest jej sposobem na ocalenie japońskiej tradycji przed zniknięciem i zapomnieniem.


Szczegóły: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

Tytuł: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii
Autor: Katherine Tamiko Arguile
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324086856
Tłumacz: Wierzbowska Lucyna
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 416
Format: 16.5 x 23.5 cm
Oprawa: twarda


Recenzje: Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Katherine Tamiko Arguile (1)