Dieta lecznicza i rozdzielna

Książka

Dieta lecznicza i rozdzielna

  • Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 9788365717528
  • Ilość stron: 197
  • Format: 145 x 205 mm
  • Oprawa: miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 39,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 39,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie.



Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.



. . . Istnieje ogromna ilość chorób. Przy czym większości z nich wi­nien jest sam człowiek. Jest to szczególnie widoczne na przykła­dzie odżywiania.




Człowiek jako określony gatunek żył miliony lat temu i odży­wiał się przede wszystkim pokarmem roślinnym. Ale stopniowo, w ciągu tysięcy lat, zmieniał się sposób jego życia. Pojawiło się ło­wiectwo, potem hodowla bydła. To wprowadziło do jego pożywie­nia mięso. Stopniowo zaczął się zmieniać zakres odżywiania roślin­nego, wypieranego przez produkty zwierzęce. Pojawiły się również produkty, które nie występowały w naturze – sery i twaróg z mleka zwierzęcego. Produkty fermentacji roślin – wino, wódka, piwo.



Proces przygotowania pokarmu na przestrzeni tysiącleci był in­dywidualny, domowy i w znacznej mierze zachowywał naturalny kompleks substancji aktywnych biologicznie „żywego” pokarmu.




W ciągu ostatnich 150 lat postęp techniczny gruntownie prze­obraził charakter odżywiania.
Przejawiło się to nie tylko w zawęże­niu naturalnego zestawu produktów żywnościowych, właściwych człowiekowi jako gatunkowi (tak zwane „odżywianie gatunkowe”), ale także w zamianie produktów na takie, których nie ma w natu­rze i do których układ trawienny człowieka nie jest dostosowany.



Temu procesowi szczególnie sprzyjały zabiegi kulinarne. Uwidocz­niło się to w pojawieniu się produktów oczyszczonych (łatwiej jest je przechowywać i przygotowywać), w szerokim zastosowaniu ob­róbki termicznej, wprowadzeniu do pożywienia wielu dodatków: konserwantów, barwników, emulgatorów, antybiotyków i innych.


  • We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do poja­wienia się licznych „chorób cywilizacyjnych”. W pierwszej kolejności są to: otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra (podwyższona zawartość kwasu mo­czowego) i próchnica zębów.

  • Następstwem miażdżycy tętnic (zatkanie tętnic blaszkami tłuszczo­wymi) są zawał serca i udar mózgu (czego następstwem jest paraliż) – szeroko rozprzestrzenione choroby, które przybrały formę epidemii.

  • Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organi­zmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie. To jest także przyczyną licznych zachorowań na kamicę nerkową i żółciową.

  • Brak w pokarmie enzymów, witamin, innych naturalnych struk­tur powodował zaburzenia samopoczucia – czynnościowe i psy­chowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory.

  • Brak w pokarmie naturalnego budulca dla tkanek organizmu wywołał obfitość zmian zwyrodnieniowych (przedwczesne zuży­cie stawów) i innych chorób związanych ze zużywaniem się apa­ratu ruchowego człowieka.

  • Jest to ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić, stosując prawidłowe odżywianie. Jeśli chodzi o leczenie za pomo­cą lekarstw, zabiegów, nie ma ono żadnych perspektyw i tylko pogarsza stan chorego, ponieważ nie oddziałuje na praprzyczynę – na nieprawidłowe odżywianie.


W tej książce porozmawiamy o tym, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie. Oczywiście należy przestrzegać i innych zasad zdrowego trybu życia – prawidłowego myślenia (życie spokojne, pełne wiary i radości), porządku dnia (pozwala skoordynować własne życie z biorytmami natury i organizmu), dostatecznej aktywności ru­chowej (organizm funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy wydat­kuje energię, występuje wysiłek mięśni, zachodzi ruch w stawach).


Szczegóły: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

Tytuł: Dieta lecznicza i rozdzielna
Autor: Giennadij Małachow
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
ISBN: 9788365717528
Tłumacz: Siudak Elżbieta
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 197
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Waga: 0.25 kg


Recenzje: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: