Dieta lecznicza i rozdzielna

Książka

Dieta lecznicza i rozdzielna

  • Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 9788365717528
  • Ilość stron: 197
  • Format: 145 x 205 mm
  • Oprawa: miękka
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 39,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 39,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do pojawienia się licznych chorób cywilizacyjnych. W pierwszej kolejności to otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra i próchnica zębów. Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organizmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie.



Brak w pokarmie enzymów, witamin, naturalnych struktur spowodował zaburzenia samopoczucia, zaburzenia czynnościowe i psychowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory. To ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić stosując prawidłowe odżywianie. W książce tej autor radzi, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie.



. . . Istnieje ogromna ilość chorób. Przy czym większości z nich wi­nien jest sam człowiek. Jest to szczególnie widoczne na przykła­dzie odżywiania.




Człowiek jako określony gatunek żył miliony lat temu i odży­wiał się przede wszystkim pokarmem roślinnym. Ale stopniowo, w ciągu tysięcy lat, zmieniał się sposób jego życia. Pojawiło się ło­wiectwo, potem hodowla bydła. To wprowadziło do jego pożywie­nia mięso. Stopniowo zaczął się zmieniać zakres odżywiania roślin­nego, wypieranego przez produkty zwierzęce. Pojawiły się również produkty, które nie występowały w naturze – sery i twaróg z mleka zwierzęcego. Produkty fermentacji roślin – wino, wódka, piwo.



Proces przygotowania pokarmu na przestrzeni tysiącleci był in­dywidualny, domowy i w znacznej mierze zachowywał naturalny kompleks substancji aktywnych biologicznie „żywego” pokarmu.




W ciągu ostatnich 150 lat postęp techniczny gruntownie prze­obraził charakter odżywiania.
Przejawiło się to nie tylko w zawęże­niu naturalnego zestawu produktów żywnościowych, właściwych człowiekowi jako gatunkowi (tak zwane „odżywianie gatunkowe”), ale także w zamianie produktów na takie, których nie ma w natu­rze i do których układ trawienny człowieka nie jest dostosowany.



Temu procesowi szczególnie sprzyjały zabiegi kulinarne. Uwidocz­niło się to w pojawieniu się produktów oczyszczonych (łatwiej jest je przechowywać i przygotowywać), w szerokim zastosowaniu ob­róbki termicznej, wprowadzeniu do pożywienia wielu dodatków: konserwantów, barwników, emulgatorów, antybiotyków i innych.


  • We współczesnym społeczeństwie praktycznie wszyscy zaczęli odżywiać się w nienaturalny sposób, co doprowadziło do poja­wienia się licznych „chorób cywilizacyjnych”. W pierwszej kolejności są to: otyłość, nadmiar tłuszczu we krwi, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, podagra (podwyższona zawartość kwasu mo­czowego) i próchnica zębów.

  • Następstwem miażdżycy tętnic (zatkanie tętnic blaszkami tłuszczo­wymi) są zawał serca i udar mózgu (czego następstwem jest paraliż) – szeroko rozprzestrzenione choroby, które przybrały formę epidemii.

  • Ponieważ pokarm stał się niewłaściwy dla ludzkiego organi­zmu, pojawiło się wiele chorób układu odpornościowego, częste infekcje, przeziębienia i alergie. To jest także przyczyną licznych zachorowań na kamicę nerkową i żółciową.

  • Brak w pokarmie enzymów, witamin, innych naturalnych struk­tur powodował zaburzenia samopoczucia – czynnościowe i psy­chowegetatywne, depresje, zaparcia, reumatyzm i nowotwory.

  • Brak w pokarmie naturalnego budulca dla tkanek organizmu wywołał obfitość zmian zwyrodnieniowych (przedwczesne zuży­cie stawów) i innych chorób związanych ze zużywaniem się apa­ratu ruchowego człowieka.

  • Jest to ogromna ilość chorób, od których możemy się uwolnić, stosując prawidłowe odżywianie. Jeśli chodzi o leczenie za pomo­cą lekarstw, zabiegów, nie ma ono żadnych perspektyw i tylko pogarsza stan chorego, ponieważ nie oddziałuje na praprzyczynę – na nieprawidłowe odżywianie.


W tej książce porozmawiamy o tym, jak za pomocą odżywiania odzyskać utracone zdrowie. Oczywiście należy przestrzegać i innych zasad zdrowego trybu życia – prawidłowego myślenia (życie spokojne, pełne wiary i radości), porządku dnia (pozwala skoordynować własne życie z biorytmami natury i organizmu), dostatecznej aktywności ru­chowej (organizm funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy wydat­kuje energię, występuje wysiłek mięśni, zachodzi ruch w stawach).

Producent:
Oficyna Wydawnicza ABA Sp. z o.o.
ul. Puławska 77/U.5
02-595 WARSZAWA (PL)
tel:
email: [email protected]


Szczegóły: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

Tytuł: Dieta lecznicza i rozdzielna
Autor: Giennadij Małachow
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza ABA
ISBN: 9788365717528
Tłumacz: Siudak Elżbieta
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 197
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Waga: 0.25 kg


Recenzje: Dieta lecznicza i rozdzielna - Giennadij Małachow

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: