Historia ryżu w Chinach
Xiongsheng Zeng
Historia ryżu w Chinach
Xiongsheng Zeng
- Wydawnictwo: Adam Marszałek
- Rok wydania: 2023
- ISBN: 9788381806633
- Ilość stron: 661
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Historia ryżu w Chinach - Xiongsheng Zeng
Należy zauważyć, że ryż jest najważniejszą rośliną uprawną na świecie, żywienie ponad połowy populacji globu jest uzależnione od ryżu. W jaki sposób ryż stał się produktem globalnym? (...) Chiny to kraj, z którego pochodzi uprawa ryżu, mająca ponad 10 000 lat historii. Na początku istnienia cywilizacji chińskiej ukształtował się rolniczy podział siania prosa na północy i sadzenia ryżu na południu. Po dynastiach Tang i Song, gdy narodowy gospodarczy środek ciężkości przesunął się na południe, uprawa ryżu stała się głównym aspektem produkcji i spożycia żywności. Ryż w znacznym stopniu przyczynił się do odnowy życia narodu chińskiego i do trwałego rozwoju cywilizacji chińskiej. Niezależnie, czy w historii chińskiego rolnictwa, czy w dziejach cywilizacji chińskiej, badanie historii ryżu zajmuje ważne miejsce. Fragment książki
Szczegóły: Historia ryżu w Chinach - Xiongsheng Zeng
Tytuł: Historia ryżu w Chinach
Autor: Xiongsheng Zeng
Wydawnictwo: Adam Marszałek
ISBN: 9788381806633
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 661
Oprawa: Miękka