Sekrety włoskiej kuchni

Książka

Sekrety włoskiej kuchni

  • Wydawnictwo: Albatros
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 978-83-8215-236-4
  • Ilość stron: 600
  • Format: 17.0 x 24.0 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 89,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 89,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Sekrety włoskiej kuchni - Elena Kostioukovitch

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.



Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.




Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.



To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!



Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza“ w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.



Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju.

Producent:
Wydawnictwo Albatros Sp. z o.o.
Hlonda 2a/25
02-972 Warszawa (Polska)
tel: 48222512272
email: kontakt@wydawnictwoalbatros.com


Szczegóły: Sekrety włoskiej kuchni - Elena Kostioukovitch

Tytuł: Sekrety włoskiej kuchni
Autor: Elena Kostioukovitch
Wydawnictwo: Albatros
Kod paskowy: 9788382152364
ISBN: 978-83-8215-236-4
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 600
Format: 17.0 x 24.0 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Sekrety włoskiej kuchni - Elena Kostioukovitch

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Elena Kostioukovitch (1)