Śląska kucharka doskonała
Łabońska Elżbieta
Śląska kucharka doskonała
Łabońska Elżbieta
- Wydawnictwo: Videograf II
- Rok wydania: 2009
- ISBN: 9788371836671
- Ilość stron: 272
- Format: 16.4x24.1cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Śląska kucharka doskonała - Łabońska Elżbieta
Przydatny poradnik dla miłośników kuchni regionalnych. W pierwszym rozdziale autorka przedstawia rolę kuchni w tradycyjnym śląskim domu. Opisuje typowe sprzęty, zwyczaje panujące w śląskich rodzinach, podział obowiązków, sposób spędzania wolnego czasu. Opowiada, jak funkcjonowała spiżarnia, jak gromadzono zapasy na zimę, jak przygotowywano przetwory z warzyw i owoców, jak przebiegało świniobicie. Podaje też przepisy na domowe wyroby wędliniarskie i przetwory na zimę. Główną część poradnika tworzą przepisy kulinarne na różne okazje: na co dzień, na niedzielę, na okres postu i na przednówek, na święta, na uroczyste spotkania towarzyskie, na uroczystości rodzinne. Oprócz potraw, które powszechnie kojarzą się ze śląską kuchnią, autorka przypomina wiele zapomnianych już zup, sałatek, czy dań mięsnych. Wstęp do książki napisała prof. Dorota Symonides wybitna znawczyni historii i kultury Śląska.
Szczegóły: Śląska kucharka doskonała - Łabońska Elżbieta
Tytuł: Śląska kucharka doskonała
Autor: Łabońska Elżbieta
Wydawnictwo: Videograf II
ISBN: 9788371836671
Języki: polski
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 272
Format: 16.4x24.1cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.56 kg