Prawda i mity na temat cukru Żródło życia czy słodka trucizna

Książka

Prawda i mity na temat cukru
Żródło życia czy słodka trucizna

  • Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
  • Rok wydania: 2009
  • ISBN: 978-83-258-0068-0
  • Ilość stron: 176
  • Format: 12.5x18.7 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 19,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 19,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Prawda i mity na temat cukru - Oberbeil Klaus

"Od naturalnego źródła życia do słodkiej trucizny!

Cukier naturalny ?wymyślony? przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzących codziennie w naszym organizmie.Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek; dzięki nim funkcjonują nasze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru ? oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych ilościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swojej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru; zwraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci.

Podpowiada, jak rozszyfrowywać etykiety na produktach spożywczych: cukier często jest ukryty pod różnymi niewiele nam mówiącymi określeniami. Autor radzi także, jak można bez cukru zdrowo gotować, jeść i żyć, unikając w ten sposób ?cukrowej pułapki?.



* Cukier: od buraka do białej kostki w cukiernicy

* Jak powstaje pociąg do słodyczy

* Utajone rodzaje cukru

* Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość ? ?słodkie? choroby

* Zdrowi bez cukru ? program odżywiania



Wspierany przez wymyślne kampanie reklamowe przemysł cukrowniczy robi z nas niewolników i ofiary słodkich kusicieli. Spożycie cukru wciąż rośnie, a jego szkodliwe następstwa dla zdrowia są alarmujące. Prawie co druga osoba dorosła ma nadwagę, również co drugie dziecko w wieku szkolnym waży zbyt wiele."


Szczegóły: Prawda i mity na temat cukru - Oberbeil Klaus

Tytuł: Prawda i mity na temat cukru
Podtytuł: Żródło życia czy słodka trucizna
Autor: Oberbeil Klaus
Wydawnictwo: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Kod paskowy: 9788325800680
ISBN: 978-83-258-0068-0
Tytuł oryginału: "Die Zuckerfalle. Wie uns das weisse Kristall dick und krank macht
Język oryginału: NIEMIECKI
Tłumacz: Janowska-Michnowska Barbara
Języki: POLSKI
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 176
Format: 12.5x18.7 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Prawda i mity na temat cukru - Oberbeil Klaus

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×