Sztuka kulinarna w średniowieczu

, ,

Sztuka kulinarna w średniowieczu

, ,

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 69,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 69,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Francoise Sabban , Silvano Serventi

Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!

Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.

Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł

starannie dostosowane do kuchni współczesnej.

Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Franoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.

Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.

Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.

Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego nawet w dziedzinie jedzenia. []

Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrtiena de Troyes i Andr Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?


Szczegóły: Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Francoise Sabban , Silvano Serventi

Tytuł: Sztuka kulinarna w średniowieczu
Autor: Odile Redon, Francoise Sabban, Silvano Serventi
Producent: Volumen Oficyna Wydawnicza
ISBN: 9788364708695
Rok produkcji: 2023
Ilość stron: 330


Recenzje: Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Francoise Sabban , Silvano Serventi

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: