Sztuka kulinarna w średniowieczu
Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
Sztuka kulinarna w średniowieczu
Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
- Producent: Volumen Oficyna Wydawnicza
- Rok produkcji: 2023
- ISBN: 9788364708695
- Ilość stron: 330
Niedostępna
Opis: Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni!
Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska.
Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł
starannie dostosowane do kuchni współczesnej.
Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Franoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem.
Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców.
Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury.
Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego nawet w dziedzinie jedzenia. []
Bo czy można utrzymywać, że Filip August pałaszował zepsute mięso, mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrtiena de Troyes i Andr Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?
Szczegóły: Sztuka kulinarna w średniowieczu - Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
Tytuł: Sztuka kulinarna w średniowieczu
Autor: Odile Redon, Françoise Sabban, Silvano Serventi
Producent: Volumen Oficyna Wydawnicza
ISBN: 9788364708695
Rok produkcji: 2023
Ilość stron: 330