Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Grzegorz Labuda
Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Grzegorz Labuda
- Wydawnictwo: Olimp Media
- Rok wydania: 2009
- ISBN: 978-83-615-1333-9
- Ilość stron: 160
- Format: 14x20 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni - Grzegorz Labuda
?Przysmaki szlacheckie? stanowią zbiór autorskich przepisów Grzegorza Labudy, inspirowanych szeroko pojętą kuchnią szlachecką i magnacką. Niebanalne dania, np. krem ze szparagów z wędzonym łososiem czy kaszanka z gęsi na domowy sposób, znacznie wykraczające poza utożsamiane z polską kuchnią bigos i pierogi, pozwolą zadziwić domowników oraz gości.
Dzięki precyzyjnym recepturom z ?Przysmaków szlacheckich? mogą korzystać z powodzeniem nie tylko pasjonaci gotowania, ale także osoby, które nie czują się jeszcze biegłe w sztuce kulinarnej.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Smażony sandacz pana wojewody na sosie z kurek
Składniki
700g filetów z sandacza
marynata:
pieprz biały, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, tymianek, kilka gałązek koperku, olej słonecznikowy, cukier
pół kostki masła i 2 łyżki oleju do smażenia
300g świeżych blanszowanych lub mrożonych kurek
cebula biała
3 łyżki brandy
1,5 szklanki słodkiej śmietany 36%
sól, pieprz biały, tymianek, kilka kropel soku z cytryny
koperek i cytryna do dekoracji
Szczegóły: Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni - Grzegorz Labuda
Tytuł: Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Autor: Grzegorz Labuda
Wydawnictwo: Olimp Media
Seria: Polskie tradycje kulinarne
Kod paskowy: 9788361513339
ISBN: 978-83-615-1333-9
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 160
Format: 14x20 cm
Oprawa: Twarda