Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
Edward Chisholm
Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
Edward Chisholm
- Wydawnictwo: Otwarte
- Rok wydania: 2024
- ISBN: 9788381353700
- Ilość stron: 440
- Format: 13.5 x 21.5 cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Pojutrze (poniedziałek 2024-11-25)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? - Edward Chisholm
Paryż harujący, czyli stolica smaku od kuchni.
"Pozory wprawiają w ruch restaurację, podobnie jak to miasto. Różnica między tym, co widoczne, i tym, co ukryte, jest bezkresna jak ocean. Restauracja w rzeczywistości jest oszustwem".
Edward Chisholm przyjechał do Francji, marząc o przygodzie i znalezieniu swojego miejsca w świecie. Próbując związać koniec z końcem i wybić się jako pisarz, podjął decyzję, która okazała się przełomowa: rozpoczął pracę jako pikolak - asystent kelnera - w jednej z paryskich restauracji. Po drugiej stronie kuchennych drzwi, z dala od oczu gości, poznał oblicze paryskiej gastronomii, które w niczym nie przypomina tego oficjalnego. To świat wyzysku, rywalizacji, klasowości i rasowych uprzedzeń. Świat, z którego tylko nielicznym uda się wydostać.
"Kelner w Paryżu jest próbą opowiedzenia historii ludzi, którzy żyją i pracują po drugiej stronie wahadłowych drzwi oznaczonych tabliczką PRIVÉ, i chociaż częściowego ukazania, jak to jest mieszkać w Paryżu i pracować w paryskiej restauracji".
Książka Chisholma, skomponowana niczym wytworna francuska kolacja, to demaskacja stolicy smaku. Wyjątkowo ciekawy obraz Paryża - miasta świateł, miłości i... harujących pracowników restauracji.
Szczegóły: Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku? - Edward Chisholm
Tytuł: Kelner w Paryżu. Co ukrywa stolica smaku?
Autor: Edward Chisholm
Wydawnictwo: Otwarte
ISBN: 9788381353700
Tłumacz: Jedliński Jakub
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 440
Format: 13.5 x 21.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami