Compendium Ferculorum
Stanisław Czarniecki
Compendium Ferculorum
Stanisław Czarniecki
- Wydawnictwo: Grafika
- Rok wydania: 2024
- ISBN: 978-83-68063-02-8
- Ilość stron: 200
- Format: 170 x 240 mm
- Oprawa: twarda
Niedostępna
Opis: Compendium Ferculorum - Stanisław Czarniecki
Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.
Książka po staropolsku oraz przetłumaczona na język współczesny.
Szczegóły: Compendium Ferculorum - Stanisław Czarniecki
Tytuł: Compendium Ferculorum
Autor: Stanisław Czarniecki
Wydawnictwo: Grafika
Kod paskowy: 9788368063028
ISBN: 978-83-68063-02-8
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 200
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda