Przysmaki kresowe Polskie tradycje kulinarne
Waldemar Kurowski
Przysmaki kresowe
Polskie tradycje kulinarne
Waldemar Kurowski
- Producent: Olimp Media
- Rok produkcji: 2009
- ISBN: 978-83-615-1345-2
- Ilość stron: 160
- Format: 14x20 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Przysmaki kresowe - Waldemar Kurowski
Poznaj smaki polskich kresów!
Przysmaki kresowe to zbiór przepisów pochodzących z kuchni dawnego wschodniego pogranicza naszego kraju.
Autor, gromadząc przepisy, wspomagał się kulinarną wiedzą rodowitych kresowiaków.
Kuchnia kresowa charakteryzuje się ogromną różnorodnością, stanowi połączenie tradycji szlacheckich i mieszczańskich z chłopskimi. Stąd w Przysmakach kresowych zostały zebrane receptury zarówno na dania proste, np. kotlety z kaszy gryczanej czy kapuśniak żmudzki, jak i na potrawy wykwintne, np. zupę rakową czy szczupaka w jarzynach.
Znajdziecie tu przepisy na sztandarowe pozycje kuchni kresowej ? m.in. kołduny litewskie, barszcz ukraiński, cepeliny i kutię ? oraz na mniej znane specjały, takie jak rolady połtawskie czy sandacza nadziewanego kaszą.
Waldemar Kurowski ? dziennikarz i pasjonat gotowania; zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych, m.in. zwycięzca festiwali grillowania i potraw z ziemniaków.
W serii:
Grzegorz Labuda Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Ewa Aszkiewicz Przedwojenne przysmaki we współczesnej kuchni
Szczegóły: Przysmaki kresowe - Waldemar Kurowski
Tytuł: Przysmaki kresowe
Podtytuł: Polskie tradycje kulinarne
Autor: Waldemar Kurowski
Producent: Olimp Media
Seria: Polskie tradycje kulinarne
Kod paskowy: 9788361513452
ISBN: 978-83-615-1345-2
Rok produkcji: 2009
Ilość stron: 160
Format: 14x20 cm
Oprawa: Twarda