Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Marcin Rabka
Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Marcin Rabka
- Wydawnictwo: MEDYK
- Rok wydania: 2024
- ISBN: 9788366866737
- Ilość stron: 132
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian - Marcin Rabka
Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie.
Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH):
• Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie;
• Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka;
• Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube;
• Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy;
• Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy.
W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.
Szczegóły: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian - Marcin Rabka
Tytuł: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Autor: Marcin Rabka
Wydawnictwo: MEDYK
ISBN: 9788366866737
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 132
Oprawa: Miękka
Redakcja: Doroba Piotr
Recenzje: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian - Marcin Rabka
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Marcin Rabka (7)
- Biologia. Kompendium maturalne (MedPharm) - Miękka
- Vademecum Technika Farmaceutycznego Tom 1 Teoria i praktyka (MEDYK) - Miękka
- Vademecum Technika Farmaceutycznego Tom 2 Zadania egzaminacyjne (MEDYK) - Miękka
- Biologia. Vademecum z zadaniami. Tom 1. Matura (MEDYK) - Miękka
- Biologia. Vademecum z zadaniami. Tom 2. Matura (MEDYK) - Miękka
- Biologia Vademecum z zadaniami Tom 3 Matura (MEDYK) - Miękka
- Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian (MEDYK) - Miękka