Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL

Nowość

Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL

  • Wydawnictwo: Muza
  • Rok wydania: 2024
  • ISBN: 978-83-287-3274-2
  • Ilość stron: 352
  • Format: 16.5 x 22.0 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 64,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 64,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL - Wojciech Przylipiak

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu.



Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej „podkręcał” zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni „sypał zielonymi”? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia?



Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych.



Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć.



To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne.



Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.

 


Szczegóły: Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL - Wojciech Przylipiak

Tytuł: Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL
Autor: Wojciech Przylipiak
Wydawnictwo: Muza
Kod paskowy: 9788328732742
ISBN: 978-83-287-3274-2
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 352
Format: 16.5 x 22.0 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsugiwaliśmy klienta w PRL - Wojciech Przylipiak

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: