W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Książka

W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 79,91 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 79,91 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
• Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
• Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
• Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
• Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
• W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
• Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
• Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
• Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.
• Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Producent:
ADVENTURE UNLIMITED PAWLIKOWSKA BEATA
ul. Niewinna 11 / 2
02-995 Warszawa (PL)
tel:
email: [email protected]


Szczegóły: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Tytuł: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Adventure Unlimited Beata Pawlikowska
ISBN: 9788397548909
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 584
Oprawa: Twarda


Recenzje: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Beata Pawlikowska (20)