W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Książka

W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 79,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 79,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.:
• Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach.
• Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom.
• Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory.
• Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków.
• W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen.
• Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości.
• Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy.
• Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%.
• Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Producent:
ADVENTURE UNLIMITED PAWLIKOWSKA BEATA
ul. Niewinna 11 / 2
02-995 Warszawa (PL)
tel:
email: [email protected]


Szczegóły: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Nazwa: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Adventure Unlimited Beata Pawlikowska
Kod paskowy: 9788397548909
Języki: polski
Ilość stron: 584
Oprawa: Twarda


Recenzje: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności - Beata Pawlikowska

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×