Oliwa i oliwki W kuchni, dla zdrowia, dla urody
Gabriele Lehari
Oliwa i oliwki
W kuchni, dla zdrowia, dla urody
Gabriele Lehari
- Wydawnictwo: RM
- Rok wydania: 2010
- ISBN: 9788372438041
- Ilość stron: 64
- Format: 16.5x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Oliwa i oliwki - Gabriele Lehari
Drzewo oliwne to wyjątkowa roślina uprawna. Jej owoce i wytwarzana z nich oliwa od tysięcy lat są cenionymi produktami spożywczymi wyróżniającymi się właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi. W przyrodzie występuje wiele różnorodnych odmian oliwek. Najbardziej charakterystycznymi ich cechami są kolor i wielkość. W tej książce opisano najbardziej typowe dostępne u nas odmiany.
Oliwa z oliwek jest jedynym olejem spożywczym, który jest wytwarzany z miąższu owocowego, a nie z nasion roślinnych. To tłumaczy wyjątkowy w swoim rodzaju skład oliwy i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, co wyjaśnia, dlaczego oliwa z oliwek była określana płynnym złotem lub życiodajnym eliksirem.
W książce omówione zostało zastosowanie oliwy i oliwek w kuchni podane zostały przepisy na wyśmienite dania wegetariańskie, mięsne, rybne, sosy, sałatki i wypieki zawierające oliwki lub oliwę z oliwek oraz niezwykły wpływ jaki mają na nasz organizm składniki mineralne i witaminy zawarte w oliwkach i oliwie. Ważna też jest rola oliwy z oliwek dla poprawy urody, jako podstawowego składnika maści i kremów, które leczą i pielęgnują naszą skórę.
Dla wielbicieli krajów śródziemnomorskich i ich kuchni, którzy chcą wieść długie i zdrowe życie.
Szczegóły: Oliwa i oliwki - Gabriele Lehari
Tytuł: Oliwa i oliwki
Podtytuł: W kuchni, dla zdrowia, dla urody
Autor: Gabriele Lehari
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788372438041
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 64
Format: 16.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.19 kg