Przysmaki żydowskie
Estera Kafka & Malka Kafka
Przysmaki żydowskie
Estera Kafka & Malka Kafka
- Wydawnictwo: Olimp Media
- Rok wydania: 2010
- ISBN: 978-83-7707-005-5
- Ilość stron: 160
- Format: 14.0x20.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Przysmaki żydowskie - Estera Kafka & Malka Kafka
Z Przysmaków żydowskich dowiesz się, na czym polega koszerna kuchnia oraz co jadają na co dzień i od święta wyznawcy judaizmu.
Prezentujemy tu przepisy zarówno na dania północnoeuropejskich Żydów aszkenazyjskich, jak i na potrawy pochodzących z Południa sefardyjczyków.
Zachęcamy do wypróbowania przepisów m.in. na takie specjały, jak czulent ? wołowy gulasz z fasolą i kaszą ? czy holiszkies, czyli gołąbki z mieloną wołowiną. Podajemy także receptury na liczne słodkie wypieki, np. chałkę, ciasto dyniowe i mandelbrot (chlebek migdałowy).
Ponadto w naszej publikacji nie mogło zabraknąć przepisów na znane na całym świecie bajgle, baklawę, kugel oraz humus.
O autorkach:
Estera Kafka ? artystka plastyk, redaktorka i administratorka portalu www.poznan.jewish.org.pl; propagatorka kultury żydowskiej, pasjonatka gotowania.
Malka Kafka ? prowadzi w Warszawie kawiarnię połączoną z delikatesami, oferującą specjały pochodzące z wieloetnicznego Izraela; propagatorka nowoczesnej kuchni żydowskiej i koszernej.
Szczegóły: Przysmaki żydowskie - Estera Kafka & Malka Kafka
Tytuł: Przysmaki żydowskie
Autor: Estera Kafka & Malka Kafka
Wydawnictwo: Olimp Media
Seria: Polskie tradycje kulinarne
Kod paskowy: 9788377070055
ISBN: 978-83-7707-005-5
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 160
Format: 14.0x20.0cm
Oprawa: Twarda