Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Krasna-Korycińska Małgorzata
Przy słowiańskim stole
czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Krasna-Korycińska Małgorzata
- Wydawnictwo: Triglav
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9788392493488
- Ilość stron: 88
- Format: 17.0x24.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Przy słowiańskim stole - Krasna-Korycińska Małgorzata
"Stół tam jest zawsze pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia..."
pisał Herbord w XII w. O tym właśnie traktuje ta książka.
"Chcesz poznać smaki potraw jadanych tysiąc lat temu? Przeniesiemy Cię w czasy pierwszych Piastów i pokażemy jak wyglądała wtedy kuchnia od ... kuchni.
Nowatorski poradnik dla rekonstruktorów i nie tylko, zestawiający wyniki badań kilku dyscyplin nauki, pozwalający na opisanie kulinariów Słowian Zachodnich we wczesnym średniowieczu. W przystępny sposób przedstawiono dane archeologiczne, etnograficzne, opinie antropologów, oraz teksty źródłowe i skonfrontowano je z eksperymentami archeologicznymi.
Dowiesz się jakich wówczas używano składników, jak je przechowywano i obrabiano, które sprzęty wykorzystywano do przyrządzania posiłku i jaki mógł być tego efekt.
Szereg ciekawostek, w tym rekonstrukcje przepisów zainteresują także odbiorcę spoza środowiska odtwórców, a być może zainspirują do samodzielnego komponowania potraw i prowadzenia własnych doświadczeń. A to dopiero początek."
Szczegóły: Przy słowiańskim stole - Krasna-Korycińska Małgorzata
Tytuł: Przy słowiańskim stole
Podtytuł: czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Autor: Krasna-Korycińska Małgorzata
Wydawnictwo: Triglav
ISBN: 9788392493488
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 88
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.2 kg