Tradycje polskiego stołu
Ogrodowska Barbara
Tradycje polskiego stołu
Ogrodowska Barbara
- Wydawnictwo: Muza
- Rok wydania: 2010
- ISBN: 9788374957885
- Ilość stron: 360
- Format: 20.0x20.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Tradycje polskiego stołu - Ogrodowska Barbara
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Szczegóły: Tradycje polskiego stołu - Ogrodowska Barbara
Tytuł: Tradycje polskiego stołu
Autor: Ogrodowska Barbara
Wydawnictwo: Muza
Seria: OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
ISBN: 9788374957885
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 360
Format: 20.0x20.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.9 kg