Zioła lecznicze w kuchni polskiej
Zioła lecznicze w kuchni polskiej
- Wydawnictwo: Dragon
- Rok wydania: 2011
- ISBN: 9788362521579
- Ilość stron: 48
- Format: 13.5x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Zioła lecznicze w kuchni polskiej
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę.
Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Szczegóły: Zioła lecznicze w kuchni polskiej
Tytuł: Zioła lecznicze w kuchni polskiej
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362521579
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.12 kg