Krótkie wykłady. Mikrobiologia
J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
Krótkie wykłady. Mikrobiologia
J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788301141479
- Ilość stron: 378
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Krótkie wykłady. Mikrobiologia - J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
Kolejna książka z serii Krótkie wykłady, przedstawiająca w sposób jasny, przystępny i wyczerpujący stan współczesnej wiedzy w dziedzinie mikrobiologii. Podzielona została na 10 sekcji, w których omówiono: * świat mikroorganizmów, * metabolizm mikroorganizmów, * przechowywanie i przekazywanie informacji, * struktury bakteryjne i ich funkcje, * genetykę bakterii, * Bacterię i Archaea w środowisku, * przegląd drobnoustrojów eukariotycznych, * grzyby i grupy pokrewne, * Chlorophyta i Protista, * wirusy. Sekcje są podzielone na tematy, a te z kolei na hasła kluczowe krótko opisane na początku, rozwinięte w zasadniczej części tekstu. Najważniejsze zmiany obecnego, zaktualizowanego wydania to m.in.: nowa taksonomia mikroorganizmów i osiągnięcia biologii molekularnej, uaktualniona klasyfikacja wirusów oraz opis nowych, które pojawiły się niedawno.
Szczegóły: Krótkie wykłady. Mikrobiologia - J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
Tytuł: Krótkie wykłady. Mikrobiologia
Autor: J. Nicklin, K. Graeme-Cook, R. Killington
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Seria: Krótkie wykłady
ISBN: 9788301141479
Tytuł oryginału: Instatnt Notes Microbiology
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Markiewicz Zdzisław
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 378
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.63 kg