Kuchnia śląska
Barbara Jakimowicz-Klein
Kuchnia śląska
Barbara Jakimowicz-Klein
- Wydawnictwo: Astrum
- Rok wydania: 2002
- ISBN: 9788372775108
- Ilość stron: 146
- Format: 14.5x20.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kuchnia śląska - Barbara Jakimowicz-Klein
Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz co wyjątkowe i chyba najważniejsze dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Ponadto autorka zapoznaje Czytelników z pojęciem Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Dieta ta opiera się na dodawaniu do potraw, szczególnie tych ciężkich i tłustych, przyprawowych ziół leczniczych, zarówno pojedynczych, jak i w postaci mieszanek (np. ziołowa mieszanka przyprawowa Śląska). Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. Właśnie przez umiejętne dodawanie ziół możemy podnieść zdrowotność potraw śląskich, nie ujmując niczego z ich smaku i urody. Zioła te poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo!
Szczegóły: Kuchnia śląska - Barbara Jakimowicz-Klein
Tytuł: Kuchnia śląska
Autor: Barbara Jakimowicz-Klein
Wydawnictwo: Astrum
ISBN: 9788372775108
Języki: polski
Rok wydania: 2002
Ilość stron: 146
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.19 kg
Recenzje: Kuchnia śląska - Barbara Jakimowicz-Klein
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Barbara Jakimowicz-Klein (15)
- Aromaterapia (Astrum) - Miękka
- Anioły (Astrum) - Miękka
- Kalendarium świąt kościelnych (Astrum) - Twarda
- Kim kobieta jest kochanie (Astrum) - Miękka
- Dieta odpornościowa (Astrum) - Miękka
- Alergia u dzieci i dorosłych (Astrum) - Miękka
- Kuchnia diabetyków (Astrum) - broszurowa
- Dieta dla mózgu (Astrum) - Miękka
- Dieta antyreumatyczna (Astrum) - Miękka
- Dieta odpornościowa (Astrum) -
- Kuchnia kresowa (Astrum) - Twarda
- Kuchnia kresowa (Astrum) - Twarda
- Kuchnia grecka TW (Astrum) -
- Kuchnia wielkopolska. (Astrum) - Twarda
- Kuchnia grecka. (Astrum) - Miękka