Specjalności kuchni polskiej
Opracowanie zbiorowe
Specjalności kuchni polskiej
Opracowanie zbiorowe
- Wydawnictwo: PWE
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788320819953
- Ilość stron: 196
- Format: 22.4x22.2cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Specjalności kuchni polskiej - Opracowanie zbiorowe
Specjalności kuchni polskiej to najnowszy zbiór przepisów charakterystycznych dla współczesnej kuchni polskiej. Są to przepisy znane, sprawdzone, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu, nowoczesne od strony współczesnych zasad żywieniowych, uwzględniające upodobania kulinarne Polaków. Znajdziecie Państwo tu wiele przepisów na przysmaki przyrządzane zarówno na co dzień, jak i na uroczyste okazje.
Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez pokolenia, a zawirowania historyczne sprawiły, że do polskiej kuchni weszło wiele nowych potraw. Mieszały się smaki i aromaty. Mamy więc potrawy całkowicie polskie, ale i potrawy z innych kuchni, które przygotowywane w polski sposób tak wrosły w naszą tradycję, iż są uważane za czysto polskie. Współcześnie kuchnia polska wciąż wzbogaca się też o nowe potrawy. Pochodzą one często z kuchni odległych regionów świata. Przygotowywanie potraw musi się obecnie opierać na aktualnej wiedzy o zasadach żywienia, aby potrawy były i smaczne, i zdrowe. Trzeba więc pamiętać, że dzisiaj preferowane są potrawy niezbyt tłuste, lżejsze, łatwiej strawne, z dużą ilością warzyw. Codzienne zagonienie i szybkie tempo życia nie sprzyjają delektowaniu się jedzeniem. Ale należy dbać, aby przyrządzane potrawy były smaczne i estetycznie podane, bo to nie tylko pomaga zaspokoić głód, ale może też poprawić humor, ułatwić kontakty międzyludzkie i wzbogacić wzajemne relacje.
Autorzy zaproponowali przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.
Szczegóły: Specjalności kuchni polskiej - Opracowanie zbiorowe
Tytuł: Specjalności kuchni polskiej
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: PWE
ISBN: 9788320819953
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 196
Format: 22.4x22.2cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.67 kg
Recenzje: Specjalności kuchni polskiej - Opracowanie zbiorowe
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Opracowanie zbiorowe (20)
- Michał Znaniecki Moje życie mój teatr (G+J Gruner+Jahr Polska) - Twarda
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część 1 (Adamantan) - Miękka
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część.3 (Adamantan) - Miękka
- Karkonosze mapa 1:50 000 (Eko-Graf) - Miękka
- Z ogrodu na stół. Świeżo, kolorowo i zdrowo (Olimp Media) -
- Nowi Tropiciele. Karty ćwiczeń. Klasa 3. Część 2. Edukacja wczesnoszkolna (WSiP) - miękka
- Prawo administracyjne wyd.2/2020 (Wolters Kluwer) - Miękka
- Impuls dadaistyczny w polskiej sztuce i.. (Muzeum Sztuki w Łodzi) -
- Antologia na 40-lecie RSTK w Rzeszowie (Krywaj) - miękka
- Zespół Sjogrena (PZWL Wydawnictwo Lekarskie) - miękka
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Historia masakry nankińskiej (Wydawnictwo Dialog) - Miękka
- Logika w pigułce (C. H. Beck) - Miękka
- Prawo cywilne w pigułce Część ogólna Prawo rzeczowe (C. H. Beck) - Miękka
- Teoria i filozofia prawa wyd.1/2021 (Wolters Kluwer) - Miękka
- Prawo konstytucyjne w pigułce + testy online (C. H. Beck) - Miękka
- Uprawnienia rodziców w pracy Poradnik pracodawcy 2024 (Infor) - Kartonowa Foliowana
- Wesołe wyrazy. Blok z tekturą (Trele) -