Pomorska książka kucharska szczecińska, stargardzka, kołobrzeska

Książka

Pomorska książka kucharska
szczecińska, stargardzka, kołobrzeska

  • Wydawnictwo: Walkowska
  • Rok wydania: 2011
  • ISBN: 9788361805335
  • Ilość stron: 160
  • Format: 21.0x19.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 47,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 47,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Pomorska książka kucharska - Zaremba-Szuba Grażyna

Pomorska książka kucharska to 160 stron, 50 przepisów, krótki esej o historii kulinarnej Pomorza oraz archiwalne zdjęcia towarzyszące współczesnym fotografiom proponowanych potraw wszystko w opracowaniu Grażyny Zaremby-Szuby.

Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Śladów jej obecności szukamy nie tylko w gotowaniu. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami.
Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie do gotowania podkreślały, że przepisy przez nie zebrane miały być tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle są do nabycia tylko w drogich delikatesach.

Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód.

Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi.
Grażyna (Nina) Zaremba-Szuba


Szczegóły: Pomorska książka kucharska - Zaremba-Szuba Grażyna

Tytuł: Pomorska książka kucharska
Podtytuł: szczecińska, stargardzka, kołobrzeska
Autor: Zaremba-Szuba Grażyna
Wydawnictwo: Walkowska
ISBN: 9788361805335
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Baumert Dagmara
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 160
Format: 21.0x19.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.4 kg


Recenzje: Pomorska książka kucharska - Zaremba-Szuba Grażyna

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×