Polska kuchnia regionalna
Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk
Polska kuchnia regionalna
Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk
- Wydawnictwo: Dragon
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788362976386
- Ilość stron: 240
- Format: 16.5x24.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Polska kuchnia regionalna - Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia ? każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.
Szczegóły: Polska kuchnia regionalna - Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk
Tytuł: Polska kuchnia regionalna
Autor: Iwona Czarkowska, Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362976386
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 240
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.9 kg