Dzieje wrocławskiej gastronomii
Sobel Grzegorz
Dzieje wrocławskiej gastronomii
Sobel Grzegorz
- Wydawnictwo: Dolnośląskie
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788324590988
- Ilość stron: 416
- Format: 16.0x22.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Dzieje wrocławskiej gastronomii - Sobel Grzegorz
Fascynująca historia miasta opowiedziana od strony stołu.
Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach, piwiarniach, winiarniach, kawiarniach, restauracjach, knajpkach i innych lokalach. Spędzali czas przy piwie, winie, kawie czy smacznym obiedzie, rozmawiając z przyjaciółmi, wysłuchując koncertów, czytając prasę. Poznawali nowych ludzi czy wreszcie smakowali nowe trunki i nieznane jeszcze specjały, których wszak nie brakowało w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dzieje gastronomii Wrocławia to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, kształtowania się oferty kulinarnej. Zarazem jest to prezentacja obcych wpływów w sztuce gotowania, wreszcie opisanie najsmaczniejszych dań trafiających na stoły.
Szczegóły: Dzieje wrocławskiej gastronomii - Sobel Grzegorz
Tytuł: Dzieje wrocławskiej gastronomii
Autor: Sobel Grzegorz
Wydawnictwo: Dolnośląskie
ISBN: 9788324590988
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 416
Format: 16.0x22.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.79 kg