Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Katarzyna Dobrosz-Teperek, Beata Dasiewicz
Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Katarzyna Dobrosz-Teperek, Beata Dasiewicz
- Producent: Zamkor
- Rok produkcji: 2012
- ISBN: 9788360793879
- Ilość stron: 72
- Format: 16 x 23 cm
- Oprawa: miękka
Niedostępna
Opis: Chemia wokół nas. Chemia w kuchni - Katarzyna Dobrosz-Teperek, Beata Dasiewicz
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych. Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.
Szczegóły: Chemia wokół nas. Chemia w kuchni - Katarzyna Dobrosz-Teperek, Beata Dasiewicz
Tytuł: Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Autor: Katarzyna Dobrosz-Teperek, Beata Dasiewicz
Producent: Zamkor
ISBN: 9788360793879
Kategoria: Podręczniki
Liceum » Klasa 1
Liceum » Klasa 2
Liceum » Klasa 3
Technikum » Klasa 1
Technikum » Klasa 2
Technikum » Klasa 3
Szkoła branżowa I stopnia » Klasa 1
Szkoła branżowa I stopnia » Klasa 2
Szkoła branżowa I stopnia » Klasa 3
Przedmiot: Chemia
Języki: polski
Rok produkcji: 2012
Ilość stron: 72
Format: 16 x 23 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.11 kg