Kucharka litewska
Zawadzka Wincentyna
Kucharka litewska
Zawadzka Wincentyna
- Wydawnictwo: Volumina.pl
- Rok wydania: 2011
- ISBN: 9788362905973
- Ilość stron: 553
- Format: 16.5x24.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Kucharka litewska - Zawadzka Wincentyna
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Szczegóły: Kucharka litewska - Zawadzka Wincentyna
Tytuł: Kucharka litewska
Autor: Zawadzka Wincentyna
Wydawnictwo: Volumina.pl
ISBN: 9788362905973
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 553
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.21 kg