Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii

Książka

Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii

  • Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
  • Rok wydania: 2011
  • ISBN: 9788374530712
  • Ilość stron: 224
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 59,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 59,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii - Alfredo Stussi

Podręcznik Alfreda Stussiego podejmuje podstawowe i uniwersalne zagadnienia filologii-edytorstwa. Pole zainteresowań filologa wyznacza cel praktyczny: ustalenie (lub rekonstrukcja) oryginalnej (lub uznanej za prawidłową) formy tekstu, odtworzenie właściwego kształtu wyrazów i zdań, usytuowanie tekstu w ramach pewnej tradycji, wyjaśnienie niezrozumiałych aspektów oraz zaproponowanie elementarnej

interpretacji. Efektem i ukoronowaniem pracy filologa jest edycja krytyczna wybranego tekstu, przygotowana zgodnie z zasadami sztuki. Filologia i edytorstwo stanowią zatem

jedność. Rozważania zawarte w tej książce pokazują, że filologię trudno kojarzyć ze zmurszałą wiedzą potrzebną jedynie tym, których interesuje zamierzchła przeszłość. Nowoczesna filologia często decyduje o kształcie współczesnych tekstów, które proponują nam wydawcy. Trudno zatem wyobrazić sobie nowoczesnego wydawcę, który nie ma w tym zakresie żadnej orientacji.


Szczegóły: Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii - Alfredo Stussi

Tytuł: Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii
Autor: Alfredo Stussi
Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria
Seria: Podręcznik Humanisty
ISBN: 9788374530712
Tytuł oryginału: Introduzione agli studi di filologia italiana
Język oryginału: włoski
Tłumacz: Salwa Mateusz, Salwa Piotr
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 224
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.4 kg


Recenzje: Wprowadzenie do edytorstwa i tekstologii - Alfredo Stussi

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: