Kulisy Kulinarnej Akademii
Marek Brzeziński
Kulisy Kulinarnej Akademii
Marek Brzeziński
- Wydawnictwo: Editio
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788324637942
- Ilość stron: 352
- Format: 14.0x21.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kulisy Kulinarnej Akademii - Marek Brzeziński
Polak w kulinarnej stolicy świata
18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii
Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.
()To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.()
Hej!
Noże w dłoń!
Szczegóły: Kulisy Kulinarnej Akademii - Marek Brzeziński
Tytuł: Kulisy Kulinarnej Akademii
Autor: Marek Brzeziński
Wydawnictwo: Editio
ISBN: 9788324637942
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 352
Format: 14.0x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.33 kg
Recenzje: Kulisy Kulinarnej Akademii - Marek Brzeziński
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Marek Brzeziński (7)
- Organizacja produkcji w przedsiębiorstwie (Difin) - Miękka
- Jan Karski Kozielewski 1914-2000 (Aspra) - Twarda
- 2010: Odyseja Kosmiczna (Audiobook) (Heraclon) - Plastikowa
- Modelowanie organizacji dynamicznej (Difin) - Miękka
- Wady Serca Tom I (Medical Tribune) - Twarda
- Encyklopedia stosunków międzynarodowych (Scholar) - Twarda
- Podstawy uczenia się przedsiębiorstwa (Difin) - Miękka