Polska kuchnia regionalna
Opracowanie zbiorowe
Polska kuchnia regionalna
Opracowanie zbiorowe
- Wydawnictwo: Multico
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788377631041
- Ilość stron: 320
- Format: 23.0x28.0cm
- Oprawa: Twarda
Jutro (czwartek 2025-10-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Polska kuchnia regionalna - Opracowanie zbiorowe
"Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia!
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Multico Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
Aleje Jerozolimskie 53
00-697 Warszawa (PL)
tel: 22 564 08 00
email: [email protected]
Szczegóły: Polska kuchnia regionalna - Opracowanie zbiorowe
Tytuł: Polska kuchnia regionalna
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Multico
ISBN: 9788377631041
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 320
Format: 23.0x28.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.49 kg
Recenzje: Polska kuchnia regionalna - Opracowanie zbiorowe
Podobne do: Polska kuchnia regionalna - Opracowanie zbiorowe
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Opracowanie zbiorowe (20)
- Język angielski w pracy Rozmówki angielskie + CD (Level Trading) - Kartonowa Foliowana
- Z ogrodu na stół. Świeżo, kolorowo i zdrowo (Olimp Media) - okładka miękka
- Mistrz i Katarzyna. Hans von Kulmbach i jego.. (Muzeum Narodowe) -
- Podania i Legendy Polskie lektura z opracowaniem (SBM) - Miękka
- Baśnie Polskie i Europejskie lektura z opracowaniem (SBM) - Miękka
- Antologia na 40-lecie RSTK w Rzeszowie (KryWaj) - miękka
- Kto to? Co to? Psi patrol. Udana akcja! (Media Service Zawada) - Twarda
- Team Up Plus 8 Materiały ćwiczeniowe + kod online (Oxford University Press) -
- Bajki z magnesami. Psi Patrol. cz. 2 Przygody w chmurach (Media Service Zawada) - Twarda
- Zwycięstwo (Egmont) - okładka twarda
- Peppa Pig. Zabawy na śniegu (Media Service Zawada) - miękka
- Prawo konstytucyjne w pigułce + testy online (C. H. Beck) - Miękka
- Wesołe wyrazy. Blok z tekturą (Trele) - okładka miękka
- Kodeks karny. Komentarz (Wolters Kluwer) - okładka miękka
- Proces karny bez tajemnic. Testy, zadania, kazusy z odpowiedziami (Wolters Kluwer) - okładka miękka
- Dzieje 15 Pułku Ułanów Poznańskich (1 Pułku Ułanów Wielkopolskich) (TETRAGON) - oprawa twarda
- Dywizja "Brzoza", dowództwo, artyleria. Jednostki samodzielne. SGO Polesie. Dokumenty, relacje, opracowania. Tom 6 (TETRAGON) - okładka twarda
- Dywizja "Brzoza", piechota. SGO Polesie. Dokumenty, relacje, opracowania. Tom 7 (TETRAGON) - okładka twarda
- Wczesnośredniowieczny gród w Grzybowie (Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk) - twarda
- Prawo finansowe w pigułce + testy online (C. H. Beck) -