Polska kuchnia regionalna
Praca zbiorowa
Polska kuchnia regionalna
Praca zbiorowa
- Wydawnictwo: Multico
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788377631041
- Ilość stron: 320
- Format: 23.0x28.0cm
- Oprawa: Twarda
Jutro (wtorek 2024-07-02)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Polska kuchnia regionalna - Praca zbiorowa
"Polska kuchnia regionalna" to poradnik dla wielbicieli tradycyjnego, zdrowego jedzenia. Przedstawia dziedzictwo Pomorza, Kujaw, Warmii i Mazur, Podlasia, Mazowsza, Wielkopolski, Śląska, Małopolski z Podhalem, Lubelszczyzny i Podkarpacia. Opisuje, jak zmieniały się i rozwijały się na przestrzeni wieków nasze przyzwyczajenia kulinarne, jaki wpływ na kształt polskiej kuchni mieli bliżsi i dalsi sąsiedzi. W książce tej zamieszczono blisko 200 przepisów na potrawy regionalne, jak kwaśnica, flaki, kołduny, cepeliny, szneki i wiele, wiele innych pochodzących z różnych zakątków Polski. Warto zachować ich smak, bo to skarb naszego dziedzictwa kulturowego, który trzeba chronić i kultywować, aby nie zatracić rodzinnych korzeni. Zaprezentowano tu również najważniejsze i najbardziej oryginalne wyroby regionalne, produkowane z naturalnych składników i według tradycyjnych metod naszych przodków. Są wśród nich między innymi kaszanki, wędzone kiełbasy, chleby pieczone na liściach, twarogi i rozmaite sery, konfitury, rozliczne miody, wiśniówki, orzechówki i inne trunki. Ich jakość potwierdziło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wpisując je na Listę Produktów Tradycyjnych. Te wspaniałe smakołyki warte są polecenia jako alternatywa dla produktów naszpikowanych syntetycznymi konserwantami i polepszaczami smaku. Wybierzmy się więc na wyprawę po najciekawszych rodzimych kulinariach, by ocalić je od zapomnienia!
Szczegóły: Polska kuchnia regionalna - Praca zbiorowa
Tytuł: Polska kuchnia regionalna
Autor: Praca zbiorowa
Wydawnictwo: Multico
ISBN: 9788377631041
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 320
Format: 23.0x28.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.49 kg
Recenzje: Polska kuchnia regionalna - Praca zbiorowa
Podobne do: Polska kuchnia regionalna - Praca zbiorowa
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Praca zbiorowa (20)
- Berlitz. Przewodnik praca w Wielkiej Brytanii (Langenscheidt) - Miękka
- Ku czci poległych lotników - oprawa twarda (Inwestycje) -
- Ku czci poległych lotników - oprawa miękka (Inwestycje) -
- Chwile przełomu. 25 wydarzeń, które zmieniły... (Bellona) -
- 40 lat minęło... Księga jubileuszowa Instytutu... (Aspra) -
- X-Tremely Fun - Aerobic Samba Latino... Vol.4 CD (ZYX Music) -
- Kolędy Tradycyjne CD (Gamma) -
- Jan Cybis (Zachęta) -
- Obecność węgierska (Zachęta) -
- Józef Łukomski. Rzeźba (Zachęta) -
- Tomasz Struk (Zachęta) -
- Dimensions variable (Zachęta) -
- Graficy / Printmarkers (Zachęta) -
- Na własną rękę. Absolwenci pracowni... (Zachęta) -
- Stanisław Fijałkowski. Folder (Zachęta) -
- Święty Andrzeju Bobolo uczyń nas mężnymi TW (Diecezjalne) -
- Święty Andrzeju Bobolo uczyń nas mężnymi BR (Diecezjalne) -
- Teczka odlotowe zabawy (Olesiejuk) -
- Kwartalnik Wyklęci nr 1(29)/2023 (Miles) -
- Eleni. Muzyka Twoje imię ma + CD (MTJ) -