Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

Książka

Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo

  • Wydawnictwo: Zeta Ars
  • Rok wydania: 2010
  • ISBN: 9788361889281
  • Ilość stron: 376
  • Format: 14.0x21.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 69,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 69,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo - Konrad Niklewicz

Reprint wydania z 1895 roku. Autorem jest Konrad Niklewicz ? były inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Niklewicz w swoim dziele wprowadza czytelnika we wszystko to, co gospodarstwa piwnicznego (kiperstwa) i fabrykacji win dotyczy. Stara się przy tym, by wiadomości były dla wszystkich zrozumiałe kładąc nacisk na praktyczną stronę tematu. Na początku książki pojawiają się definicje wina naturalnego i sztucznego. W I części autor rozbudza nasze zmysły wzroku, smaku i powonienia, byśmy mogli zrozumieć i poczuć ?kwiat? lub ?bukiet? poprzez praktyczną próbę wina. Poznajemy przy tym kiperskie wyrażenia. W części II Niklewicz uświadamia jak można za pomocą przyrządów ocenić skład chemiczny moszczu i wina. Jest to podstawowa wiedza, którą później wykorzystujemy w części III do postawienia diagnozy w przypadkach chorób i wad wina, spowodowanych m.in. obecnością mikroorganizmów, np. obce zapachy i smaki, zmiana koloru, psucie się wina. Podaje nam również recepturę na ważenie octu winnego. W IV części autor uczy nas technicznych metod, takich jak: ściąganie, klarowanie oraz podaje sposoby postępowania z winem wytrawnym, niedofermentowanym, wątpliwym. Dowiadujemy się o środkach czyszczących wino, by potem przejść do tematu ogrzewania wina. W części V informuje o uszlachetnianiu win i sposobach przechowywania trunku w butelkach. Część VI zapoznaje nas z winem z drożdży winnych, z winem rodzynkowym i uczy nas sztucznej fabrykacji win. Część VII to kompendium wiedzy o drożdżach, winach słodkich i deserowych, esencjach, moszczach rodzynkowych, winach słodkich i likierowych, winach białych i czerwonych. Ponadto autor zapoznaje nas z urządzeniami w piwnicy i daje dobre rady na temat przechowywania win w beczkach. W jednym woluminie znajduje się VII części (łącznie 359 stron numerowanych z licznymi drzeworytami w tekście.) Pierwsze trzy części zostały wydane w 1895 r. nakładem autora. Pozostałe cztery w 1896 r. W książce zachowana została ciągłość numeracji.


Szczegóły: Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo - Konrad Niklewicz

Tytuł: Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo
Autor: Konrad Niklewicz
Wydawnictwo: Zeta Ars
ISBN: 9788361889281
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 376
Format: 14.0x21.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.58 kg


Recenzje: Gospodarstwo piwniczne Kiperstwo - Konrad Niklewicz

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:

Inne pozycje tego autora: Konrad Niklewicz (1)