Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Opracowanie zbiorowe
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Opracowanie zbiorowe
- Wydawnictwo: Parragon
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9781445436432
- Ilość stron: 256
- Format: 20x24.5 cm
- Oprawa: oprawa twarda
Niedostępna
Opis: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką. (ze Wstępu)
Szczegóły: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Tytuł: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Parragon
ISBN: 9781445436432
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 256
Format: 20x24.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 1.01 kg
Recenzje: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Opracowanie zbiorowe (20)
- Marketing (PWE) - Miękka
- Wieloletnie rośliny energetyczne (Multico) - Twarda
- Michał Znaniecki Moje życie mój teatr (G+J Gruner+Jahr Polska) - Twarda
- Przygody sowy Rozalii-Ćwiczenia grafomotoryczne (WiR) - miękka
- Język angielski w pracy Rozmówki angielskie + CD (Level Trading) - Kartonowa Foliowana
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część 1 (Adamantan) - Miękka
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część.3 (Adamantan) - Miękka
- Z ogrodu na stół. Świeżo, kolorowo i zdrowo (Olimp Media) -
- Mistrz i Katarzyna. Hans von Kulmbach i jego.. (Muzeum Narodowe) -
- Antologia na 40-lecie RSTK w Rzeszowie (Krywaj) - miękka
- Prawo gospodarcze publiczne w pigułce (C. H. Beck) - Miękka
- Team Up Plus 8 Materiały ćwiczeniowe + kod online (Oxford University Press) -
- Psi Patrol. Bajki z Magnesami cz. 2 Przygody w chmurach (Media Service Zawada) - twarda
- Psi patrol. Co za niezwykłe pieski (Media Service Zawada) - miękka
- Zwycięstwo (Egmont) - Twarda
- Rokowania zbiorowe a rynek platform cyfrowych. Tradycyjne narzędzie dla nowych modeli biznesowych (Wolters Kluwer) - Twarda
- Peppa Pig Zabawy na śniegu (Media Service Zawada) - miękka
- Prawo konstytucyjne w pigułce + testy online (C. H. Beck) - Miękka
- Uprawnienia rodziców w pracy Poradnik pracodawcy 2024 (Infor) - Kartonowa Foliowana
- Wesołe wyrazy. Blok z tekturą (Trele) -