Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
praca zbiorowa
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
praca zbiorowa
- Wydawnictwo: Parragon
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9781445436432
- Ilość stron: 256
- Format: 20x24.5 cm
- Oprawa: oprawa twarda
Niedostępna
Opis: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa
Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką. (ze Wstępu)
Szczegóły: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa
Tytuł: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Parragon
ISBN: 9781445436432
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 256
Format: 20x24.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 1.01 kg
Recenzje: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa
Informacje:
Inne pozycje tego autora: praca zbiorowa (20)
- Berlitz. Przewodnik praca w Wielkiej Brytanii (Langenscheidt) - Miękka
- Ku czci poległych lotników - oprawa twarda (Inwestycje) -
- Ku czci poległych lotników - oprawa miękka (Inwestycje) -
- Chwile przełomu. 25 wydarzeń, które zmieniły... (Bellona) -
- 40 lat minęło... Księga jubileuszowa Instytutu... (Aspra) -
- X-Tremely Fun - Aerobic Samba Latino... Vol.4 CD (ZYX Music) -
- Kolędy Tradycyjne CD (Gamma) -
- Jan Cybis (Zachęta) -
- Obecność węgierska (Zachęta) -
- Józef Łukomski. Rzeźba (Zachęta) -
- Tomasz Struk (Zachęta) -
- Dimensions variable (Zachęta) -
- Graficy / Printmarkers (Zachęta) -
- Na własną rękę. Absolwenci pracowni... (Zachęta) -
- Stanisław Fijałkowski. Folder (Zachęta) -
- Święty Andrzeju Bobolo uczyń nas mężnymi TW (Diecezjalne) -
- Święty Andrzeju Bobolo uczyń nas mężnymi BR (Diecezjalne) -
- Teczka odlotowe zabawy (Olesiejuk) -
- Kwartalnik Wyklęci nr 1(29)/2023 (Miles) -
- Eleni. Muzyka Twoje imię ma + CD (MTJ) -