Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Opracowanie zbiorowe
Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Opracowanie zbiorowe
- Wydawnictwo: Parragon
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9781445436432
- Ilość stron: 256
- Format: 20x24.5 cm
- Oprawa: oprawa twarda
Niedostępna
Opis: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką. (ze Wstępu)
Szczegóły: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Tytuł: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Parragon
ISBN: 9781445436432
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 256
Format: 20x24.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 1.01 kg
Recenzje: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - Opracowanie zbiorowe
Informacje:
Inne pozycje tego autora: Opracowanie zbiorowe (20)
- Michał Znaniecki Moje życie mój teatr (G+J Gruner+Jahr Polska) - Twarda
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część 1 (Adamantan) - Miękka
- Lepsze niż ściąga Język polski Gimnazjum Część.3 (Adamantan) - Miękka
- Karkonosze mapa 1:50 000 (Eko-Graf) - Miękka
- Z ogrodu na stół. Świeżo, kolorowo i zdrowo (Olimp Media) -
- Nowi Tropiciele. Karty ćwiczeń. Klasa 3. Część 2. Edukacja wczesnoszkolna (WSiP) - miękka
- Prawo administracyjne wyd.2/2020 (Wolters Kluwer) - Miękka
- Impuls dadaistyczny w polskiej sztuce i.. (Muzeum Sztuki w Łodzi) -
- Antologia na 40-lecie RSTK w Rzeszowie (Krywaj) - miękka
- Zespół Sjogrena (PZWL Wydawnictwo Lekarskie) - miękka
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Korpus dzieł malarskich Henryka Siemiradzkiego. (Tako) - Twarda
- Historia masakry nankińskiej (Wydawnictwo Dialog) - Miękka
- Logika w pigułce (C. H. Beck) - Miękka
- Prawo cywilne w pigułce Część ogólna Prawo rzeczowe (C. H. Beck) - Miękka
- Teoria i filozofia prawa wyd.1/2021 (Wolters Kluwer) - Miękka
- Prawo konstytucyjne w pigułce + testy online (C. H. Beck) - Miękka
- Uprawnienia rodziców w pracy Poradnik pracodawcy 2024 (Infor) - Kartonowa Foliowana
- Wesołe wyrazy. Blok z tekturą (Trele) -