Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku

Książka

Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku

  • Wydawnictwo: Parragon
  • Rok wydania: 2013
  • ISBN: 9781445436432
  • Ilość stron: 256
  • Format: 20x24.5 cm
  • Oprawa: oprawa twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 29,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 29,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa

Czekolada! Na samą myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasnuwa mgiełka rozkoszy.
Kakaowiec, Theobroma cacao, pochodzi z Ameryki Południowej i od VII w naszej ery był uprawiany przez Majów, którzy z powodzeniem handlowali jego owocami i nawet wykorzystywali jako środek płatniczy. (...)
W XVII wieku kakao podbiło całą Europę. Jego czarowi pierwsza uległa Francja, potem Holandia, kiedy w Amsterdamie rozwinął się handel kakao, którym do tej pory zajmowały się wyłącznie porty hiszpańskie. Wkrótce kakao zawędrowało do Niemiec, na północ do Skandynawii, ale także na południe, do Włoch. W połowie XVII w kakao trafiło do Anglii, gdzie pijalnie czekolady szybko zaczęły rywalizować z właśnie otwartymi kawiarniami.
Na początku XIX w. holenderski chemik Coeraad van Houten wynalazł prasę do usuwania tłuszczu z ziaren i rozwinął metodę neutralizacji kwasów. Dzięki temu zdołał wyprodukować niemal czyste masło kakaowe i wyrabiać z niego bloki, które następnie mielono, aby otrzymać kakao w proszku, dodawane do potraw.
W roku 1847 w Wielkiej Brytanii zaczęto sprzedawać czekoladę Fry`a, a w Szwajcarii powstały słynne firmy produkujące czekoladę. W roku 1875 po raz pierwszy połączono ją z mlekiem skondensowanym i powstała czekolada mleczna. W tym samym czasie Lindt opracował technologię produkcji rozpuszczalnej czekolady, do dziś kojarzonej z tą marką. (ze Wstępu)


Szczegóły: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa

Tytuł: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Parragon
ISBN: 9781445436432
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 256
Format: 20x24.5 cm
Oprawa: oprawa twarda
Waga: 1.01 kg


Recenzje: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku - praca zbiorowa

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×