Pory roku na talerzu
Krystyna Gierszewska
Pory roku na talerzu
Krystyna Gierszewska
- Wydawnictwo: Bernardinum
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9788378232537
- Ilość stron: 244
- Format: 17.2x24.1
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska
Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej a co za tym idzie niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej Pory roku na talerzu jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki (Tradycyjne smaki Kociewia 2007, Dawne smaki Kociewia 2010) wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań.
Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.
Szczegóły: Pory roku na talerzu - Krystyna Gierszewska
Tytuł: Pory roku na talerzu
Autor: Krystyna Gierszewska
Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788378232537
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 244
Format: 17.2x24.1
Oprawa: Twarda
Waga: 0.73 kg