Historia smaku
Bruce Bryan
Historia smaku
Bruce Bryan
- Wydawnictwo: Carta Blanca
- Rok wydania: 2012
- ISBN: 9788377052136
- Ilość stron: 200
- Format: 20.5x24.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Historia smaku - Bruce Bryan
Skąd pochodzi pomidor Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Szczegóły: Historia smaku - Bruce Bryan
Tytuł: Historia smaku
Autor: Bruce Bryan
Wydawnictwo: Carta Blanca
Seria: BIEGUNY
ISBN: 9788377052136
Tytuł oryginału: A Taste of History
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Kleszcz Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 200
Format: 20.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.86 kg