Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

Książka

Media Aeva Dulcia
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.

  • Wydawnictwo: Historia Iagellonica
  • Rok wydania: 2013
  • ISBN: 9788362261697
  • Ilość stron: 270
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 40,01 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 40,01 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.


Szczegóły: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Tytuł: Media Aeva Dulcia
Podtytuł: Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor: Hryszko Rafał
Wydawnictwo: Historia Iagellonica
Seria: Medium Aevum
ISBN: 9788362261697
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 270
Oprawa: Twarda


Recenzje: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×