Media Aeva Dulcia Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Hryszko Rafał
Media Aeva Dulcia
Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Hryszko Rafał
- Wydawnictwo: Historia Iagellonica
- Rok wydania: 2013
- ISBN: 9788362261697
- Ilość stron: 270
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Szczegóły: Media Aeva Dulcia - Hryszko Rafał
Tytuł: Media Aeva Dulcia
Podtytuł: Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor: Hryszko Rafał
Wydawnictwo: Historia Iagellonica
Seria: Medium Aevum
ISBN: 9788362261697
Języki: polski
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 270
Oprawa: Twarda