Smak zmiany Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Wojciech Goszczyński
Smak zmiany
Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Wojciech Goszczyński
- Wydawnictwo: Scholar
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788373837072
- Ilość stron: 284
- Oprawa: Twarda
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Smak zmiany - Wojciech Goszczyński
Wojciech Goszczyński przedstawia, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem najważniejszego produktu ludzkości, jakim jest żywność. ()
Tworzenie alternatywnych sieci produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności w naszym kraju jest słabo zaawansowane. Wynika to m.in. z braku odpowiednich rozwiązań instytucjonalnych, w tym prawnych, a także niedostatecznego zaangażowania społecznego. Z tego punktu widzenia bardzo pożyteczne i pouczające jest zaznajomienie się z doświadczeniami państw europejskich wyżej od nas rozwiniętych: Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii, które prezentuje autor. Opisał on również nieliczne przypadki tego typu alternatywnych działań w Polsce.
Poza częścią analityczno-opisową, w niniejszej publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondycji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących.
z przedmowy Jerzego Wilkina
Szczegóły: Smak zmiany - Wojciech Goszczyński
Tytuł: Smak zmiany
Podtytuł: Nowe formy społecznej organizacji rolnictwa i konsumpcji żywności w Unii Europejskiej
Autor: Wojciech Goszczyński
Wydawnictwo: Scholar
ISBN: 9788373837072
Liczba tomów: 1
Numer tomu: 1
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 284
Oprawa: Twarda