Kapusta Polska specjalność
Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Kapusta Polska specjalność
Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
- Wydawnictwo: Świat Książki
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788379433919
- Ilość stron: 136
- Format: 16.0x21.5cm
- Oprawa: Skórzana
Niedostępna
Opis: Kapusta Polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środek profilaktyczny w wielu schorzeniach.
Już w starożytnym Rzymie ceniono ją za walory smakowe oraz właściwości odżywcze i lecznicze. Do Polski przywędrowała z Niemiec w XIV wieku. Mikołaj Rej zalecał: Kapustki obrawszy, fasę jedną na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie ją ułożyć, koprzyku do niej nakłaść, a soli.". Można z tego wnioskować, że kiszenie kapusty to bardzo stary polski sposób na konserwowanie tego warzywa. W książce znajduje się wiele przepisów na wykorzystanie kiszonej kapusty. Ale nie chodzi tylko o nasz ukochany bigos i kapuśniak na wędzonce. Sięgnięto do kuchni naszych wschodnich i zachodnich sąsiadów, kuchni skandynawskiej, a nawet śródziemnomorskiej. Będzie w czym wybierać.
Szczegóły: Kapusta Polska specjalność - Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Tytuł: Kapusta Polska specjalność
Autor: Stradecka Alina, Chomicz Aleksandra
Wydawnictwo: Świat Książki
ISBN: 9788379433919
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 136
Format: 16.0x21.5cm
Oprawa: Skórzana