Dzika strona jedzenia Utracone ogniwa zdrowego odżywiania
Jo Robinson
Dzika strona jedzenia
Utracone ogniwa zdrowego odżywiania
Jo Robinson
- Wydawnictwo: Illuminatio
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788363965501
- Ilość stron: 360
- Format: 16.5x24.0cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Dzika strona jedzenia - Jo Robinson
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne własciwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Szczegóły: Dzika strona jedzenia - Jo Robinson
Tytuł: Dzika strona jedzenia
Podtytuł: Utracone ogniwa zdrowego odżywiania
Autor: Jo Robinson
Wydawnictwo: Illuminatio
ISBN: 9788363965501
Tytuł oryginału: Eating on the Wild Side. The Missing Link to Optimum Health
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Kaszkur Zuzanna
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 360
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.59 kg
Recenzje: Dzika strona jedzenia - Jo Robinson
Moim zdaniem bardzo dobra książka. Zawiera mnóstwo przydatnych wskazówek, jaką żywność wybierać. Jest w niej sporo informacji i chociaż większość odmian dotyczy produktów zagranicznych to zupełnie nie przeszkadza, bo wystarczy znaleźć polskie odpowiedniki lub po prostu zastosować zasady proponowane przez autorkę. Książka zawiera także podział jakie produkty wybrać na targu, a jakie w supermarkecie, żeby miała jak najwięcej fitoskładników. Ja polecam w 100%, naprawdę warta przeczytania :)Agaa 2015-03-31 15:21:08