Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
Sherengovskaya Ekaterina
Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
Sherengovskaya Ekaterina
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788323337270
- Ilość stron: 95
- Format: 15.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru - Sherengovskaya Ekaterina
Celem niniejszej książki jest przedstawienie doświadczenia podstawowej konserwacji i katalogowania księgozbiorów w formie poradnika dla osób nieposiadających specjalistycznego wykształcenia w zakresie konserwacji użytkowych zbiorów bibliotecznych. Poradnik powstał na podstawie osobistych doświadczeń autorki, postawionej przed koniecznością zabezpieczenia zbiorów bibliotecznych oo. redemptorystów w czeskich Tasovicach nad Dyją. Zawarte w książce praktyczne informacje pozwalają na ocenę stanu księgozbioru, podstawową konserwację książek, stworzenie odpowiednich warunków przechowywania zbiorów bibliotecznych, ich skatalogowanie oraz uniknięcie ewentualnych błędów w procesie konserwacji i restauracji.
Porady i wskazówki mogą być użyteczne przy bieżącej nieinwazyjnej konserwacji oraz restauracji m.in. w małych bibliotekach, bibliotekach szkolnych i księgozbiorach prywatnych.
Szczegóły: Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru - Sherengovskaya Ekaterina
Tytuł: Doświadczenie podstawowej konserwacji i restauracji księgozbioru
Autor: Sherengovskaya Ekaterina
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN: 9788323337270
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 95
Format: 15.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.165 kg